Voucherele de vacanță, mai mari pentru bugetari timp de 2 ani: Cu cât sunt impozitate – Cine NU le mai primește | Document oficial

 

Valoarea voucherelor de vacanță va crește oficial de la 1.450 de lei la 1.600 de lei pentru fiecare angajat. Creșterea este prevăzută doar pentru bugetarii care au salariul /angajat, dar până la salariul de 8000 de lei net. Asta înseamnă că toți angajații din sistemul bugetar care depășesc 8.000 de lei net (14.000 de lei brut) nu vor mai încasa vouchere de vacanță. pe lângă această creștere este prevăzută și impozitarea cu Până în prezent, voucherele de vacanţă au fost acordate salariaților indiferent de nivelul venitului. În plus, în prezent, biletele de valoare sub forma tichetelor de masă și voucherelor de vacanță acordate potrivit legii, sunt avantaje de natură salarială care nu se cuprind în baza lunară de calcul al contribuţiilor sociale obligatorii. 

Creșterea valorii voucherelor de vacanță pentru anumite categorii de bugetari, ca și plata asigurărilor de sănătate inclusă în această sumă sunt prevăzute în proiectul de măsuri fiscale pe care Guvernul vrea să le treacă săptămâna aceasta prin Parlament.

PROIECT MĂSURI FISCALE GUVERN septembrie 2023: AICI

„Instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, și la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, acordă, anual vouchere de vacanță în cuantum de 1.600 lei, în perioada 1 ianuarie 2024 -31 decembrie 2026, personalului ale căror salarii nete lunare de încadrare sunt de pană la 8.000 lei”, se menționează în proiectul publicat de Ministeru lFinanțelor, la art. XXIV, (1) Alin.(2) al art.1 din OUG 8/2009 pentru acordarea voucherelor de vacanță cu modificările și completările ulterioare publicată în Monitorul Oficial al României nr. 110 din 24 februarie 2009.

Cheltuielile privind voucherele de vacanță sau alte drepturi acordate conform reglementărilor legale sau contractelor colective de muncă nu pot depăși anual, în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026 contravaloarea a 1.600 lei/an/persoană, potrivit noilor măsuri fiscale prevăzute în documentul publicat de Ministerul Finanțelor.

În același timp, în noul proiect se prevede plata, de către angajați, a contribuțiilor de asigurări sociale la vouchele de vacanță.

„Includerea sumelor în baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care obțin venituri din salarii şi asimilate salariilor reprezentând valoarea nominală a tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță acordate potrivit legii, precum și echivalentul în lei al acestora, în aceleași limite și condiții, precum și cu aceleași destinații ca cele prevăzute de lege pentru acestea, acordat angajaților care nu beneficiază de astfel de bilete de valoare.

Măsura are în vedere aplicarea unui tratament fiscal unitar pentru veniturile din salarii și asimilate salariilor sub formă de tichete de masă și vouchere de vacanță, acordate potrivit legii, cu cel aplicabil în cazul indemnizaţiei de hrană şi al indemnizaţiei de vacanţă, acordate potrivit prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în Expunerea de motive pentru proiectul măsurilor  fiscale propuse de Guvern, cu care se va prezenta în Parlament, cu asumarea răspunderii în această săptămână.

„Nu se cuprind în baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate sumele prevăzute la art. 76 alin. (4) lit. d), art. 141 lit. d) şi art. 142 cu excepția sumelor reprezentând valoarea nominală a biletelor de valoare sub forma tichetelor de masă și a voucherelor de vacanţă, acordate potrivit legii, sau, după caz, echivalentul în lei a tichetelor de masă, în aceleași limite și condiții, precum și cu aceleași destinații ca cele prevăzute de lege pentru acestea, acordate angajaților care nu beneficiază de astfel de bilete de valoare”, potrivit proiectului pus în transparență publică de Ministerul Finanțelor.

Guvernul a publicat marți, 19 septembrie, în transparență decizională Legea privind măsurile fiscale prin care se urmarește reducerea deficitului bugetar.

Guvernul a prezentat planul de austeritate fiscală. Deficitul, redus și prin taxarea românilor de rând

O serie de taxe și impozite care se vor majora în mod direct sau indirect (prin eliminarea unor facilități și scutiri) îi afectează direct pe românii de rând. Este vorba, de exemplu, despre eliminarea scutirilor de taxe a anumitor categorii de salariați sau de eliminarea TVA. Încălzirea în sistem centralizat s-ar putea scumpi, la fel și produsele din alcool și tutun. Și băncile vor fi impozitate pentru câștigurile uriașe din dobânzi, iar instituțiile statului intră în reorganizare. 

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că Guvernul își asumă răspunderea pe acest proiect de lege al măsurilor fiscal-bugetare, în fața Parlamentului, în cursul acestei săptămâni.

 

DOCUMENT OFICIAL – CE TAXE ȘI IMPOZITE PENTRU ROMÂNI SUNT ÎN MĂSURILE DE AUSTERITATE

 

 

Leave a Reply