Tipuri de teste pentru depistarea COVID-19

Ca sa ne dam seama daca ne-am infectat sau nu cu SARS-CoV-2 trebuie sa ne testam. Fara o testare serioasa nu avem de unde sti daca suntem doar raciti sau avem COVID-19. La ora actuala sunt doua tipuri de teste: teste care isi propun sa depisteze noul coronavirus in saliva si mucus si teste de sange, care cauta anticorpi care arata clar ca a avut loc o infectare.

Testele ARN sunt foarte sensibile, poti sa afli ca inca esti infectat cu noul coronavirus, desi ai trecut prin boala si te simti bine, asta pentru ca mai raman parti din virusul mort in corp. Testele antigen sunt rapide, ieftine, dar nu au acuratetea testelor ARN. La testele antigen mai apar si rezultate negative gresite, deci anumiti pacienti pot fi infectati, dar testul nu detecteaza corect prezenta unui virus. Niciun test nu poate prezice daca cineva nu mai este contagios, nu putem determina asa contagiozitatea, nivelul sau.

Testele moleculare, ARN sau testul PCR sunt si cele mai folosite. Se preleveaza probe de la pacienti din nas, se mai foloseste si saliva daca e mai confortabil testul asa pentru pacienti. Practic se cauta materialul genetic al virusului. Rezultatele vin destul de repede si sunt foarte clare.

La testele antigen, testele rapide ai o eficienta mai mare daca vrei sa testezi foarte multe persoane deodata. Rezultatele vin in cel mult o ora sau mai repede. Daca testul antigen iese negativ, dar ai simptome ale COVID-19 vei face si testul PCR.

Testele care detecteaza anticorpi si infectii anterioare, cele de sange sunt utile daca vrei sa vezi existenta in trecut, nu stim cand, a unui virus care a infectat organismul si a generat un raspuns imunitar. Anticorpii sunt detectabili la cateva zile dupa infectarea pacientului. In prezent mai sunt si teste rapide din categoria celor care cauta anticorpi, care dau raspunsul asteptat in mai putin de 15 minute, cu ajutorul unei mostre de sange din deget.

Testarea se face, indiferent de teste, dupa cel putin 14 zile de la aparitia primelor simptome de COVID-19. Pentru pacientii deja infectati, testele sunt combinate pentru acuratete si determinarea stadiului infectarii. Pentru mai multe sfaturi medicale private puteti lua legatura cu medicul dumneavoastra de familie.

Leave a Reply