Tenul mixt

Ce nu stiai despre ingrijirea lui! Tenul mixt este probabil, cel mai intalnit tip de ten. Dar si cel mai greu de ingrijit. Mixt este si tenul meu. Ma confrunt cu aceasta problema de ceva vreme. Adica, de vreo 4 ani. Pana acum il avusesem uscat si sensibil, acuma a devenit un pic gras in zona T, mai ales pe frunte, unde mi se formeaza puncte negre si cosuri, iar sensibilitatea pielii a crescut si mai mult.

Problema cea mai mare insa a fost ca nu reuseam sa gasesc o formula de ingrijire adecvata. Am incercat produse pentru tenul mixt care mi-au facut mai mult rau decat bine, apoi am trecut la cele destinate tenului normal, si nici asa nu am avut rezultate. Garnier, Gerovital plant, si altele… nici una dintre marcile romanesti sau straine nu m-au ajutat.

Astfel, am inceput sa caut informatii, sa experimentez, si in curand, am reusit sa stabilesc o noua abordare in ceea ce priveste ingrijirea tenului mixt. Daca pana acuma il tratam cu produse special concepute pentru acest tip de ten, acum a trebuit sa-mi regandesc total modul de ingrijire. De ce? Deoarece, am constatat ca tenul mixt este o combinatie de mai multe tipuri de piele pe fata mea.

Cea mai intalnita combinatie este cea in care ai zona T uleioasa.  Aceasta zona luceste si este predispusa la aparitia punctelor negre si a cosurilor. Obrajii pot fi sensibili sau uscati. Cealalta combinatie se caracterizeaza printr-o zona T uscata, putin grasa pe frunte.

Obraji sunt deasemenea foarte sensibili, iar daca pielea este ingrijita in functie de caracteristica predominanta, atunci rezultatele sunt foarte bune. Asadar, daca ai caracteristica predominanta mai mult uleios, atunci ar trebui sa folosesti produse pentru tenul gras pe toata fata.

Iti recomand sa eviti produsele care contin alcool, mai ales cele care contin alcooli simpli ca etanol, isopropyl si metanol. Acestia sunt foarte duri cu tenul si chiar daca vor lua pe moment din luciul pielii cu timpul vor duce la o productie si mai mare de sebum. Formulele blande care contin acid salicilic si zinc vor preveni eruptiile de acnee si punctele negre.

Din experienta proprie cele mai bune rezultate le-am obtinut cu noua gama Pure de la Garnier, care este destinata primului tip de combinatie si gama Clearasil de curatare in profunzime special conceputa pentru al doilea tip de combinatie, dar sensibil, asa cum este tenul meu.

Crema trebuie sa fie hidratanta si non–comedogenica. Daca caracteristica predominanta este mai mult uscat, atunci trebuie sa folosesti produse pentru tenul uscat pe toata fata. Iar daca pielea este foarte sensibila, va trebui sa folosesti produse concepute special pentru acest scop.

Desi este mixt, tenul meu suporta foarte bine produsele destinate tenului uscat/sensibil deoarece caracteristica predominanta este sensibilitatea. Pana la urma ajungem tot la categoriile clasice: gras, uscat, sensibil, normal, insa nimeni nu iti va spune cum ar trebui de fapt ingrijit tenul mixt.

Leave a Reply