Te poți îmbolnăvi dacă “te trage curentul”? Cât adevăr există în această expresie – Unde se termină mitul și începe realitatea

Origini și tradiții

Se pare că fenomenul “curent” are origini străvechi, încă din perioada dacilor. Se credea că vânturile aduc cu ele spirite malefice care pot aduce boli și nenorociri. Astfel, pentru a se proteja, locuitorii antici ai acestor teritorii își fereau casele de vânturi, construindu-le astfel încât să minimizeze expunerea la curenți de aer.

În vremea ocupației otomane, s-a introdus și conceptul de “miazmă”, o teorie medicală conform căreia boli precum ciuma sau malariei erau cauzate de “emanări nocive”. Într-un fel, această idee s-a intersectat cu teama de curent, consolidând ideea că aerul în mișcare poate transporta boli.

Credințe și superstiții moderne

Pe măsură ce România a intrat în modernitate, fenomenul “curent” a evoluat și el. În prezent, multe persoane asociază expunerea la curent cu răceli sau inflamații. Este adevărat că o expunere îndelungată la temperaturi scăzute poate afecta sistemul imunitar și poate face organismul mai susceptibil la infecții. Cu toate acestea, curentul în sine nu este “vinovat” pentru răceli sau alte afecțiuni.

În plus, în societatea românească există și un soi de “alertă socială” privind curentul. Dacă ești într-un mijloc de transport în comun și deschizi geamul, cel mai probabil vei auzi vociferări despre pericolul curentului. La fel, în birouri sau în alte spații publice, deschiderea ferestrelor, mai ales dacă este o altă sursă de aer deschisă în încăpere, poate declanșa reacții adverse.

Realitatea științifică

Știința modernă nu susține ideea că “curentul” în sine provoacă boli. Temperatura și umiditatea joacă un rol în răspândirea virusurilor și, deși expunerea la aer rece poate avea un impact asupra sistemului imunitar, simplul fapt de a fi într-un curent de aer nu va cauza în mod direct o boală.

Concluzie

Fenomenul “curent” în cultura românească este un amestec de superstiție, tradiție și interpretare greșită a cauzelor bolilor. Cu toate acestea, este un exemplu puternic al modului în care cultura și istoria pot influența percepțiile și comportamentele în societate. Deși “curentul” nu este periculos în mod direct, respectarea tradițiilor și a convingerilor comunității poate avea un impact profund asupra interacțiunilor și relațiilor sociale.

Sursă text: Astrosens.ro 

Leave a Reply