Șeful TikTok a fost chemat să dea explicații în Parlamentul European pentru rolul jucat de aplicația care l-a propulsat pe Călin Georgescu în turul al doilea al alegerilor prezidențiale

Directorul TikTok, Shou Zi Chew, a fost chemat la raport de europarlamentara Valerie Hayer, liderul grupului politic Renew Europe din Parlamentul European, conform POLITICO.

Victoria din primul tur a ultranaționalistului și prorusului Călin Georgescu a declanșat o undă de șoc cu privire la traiectoria politică a țării, care este membră UE și NATO, multe preocupări concentrându-se pe modul în care o campanie TikTok a reușit să propulseze din anonimat un candidat necunoscut. Un al doilea tur va avea loc pe 8 decembrie. 

„Facem apel la CEO-ul TikTok să vină să vorbească în această adunare și să se asigure că platforma sa nu a dus la nicio încălcare a DSA”, a declarat Valerie Hayer, șefa grupului liberal Renew Europe, într-o conferință de presă, referindu-se la Digital Services Act, regulamentul european pentru conținutul online.

„România este un semnal de alarmă: Radicalizarea și dezinformarea se pot întâmpla peste tot în Europa, cu consecințe nefaste”, a adăugat Hayer, un aliat al președintelui francez Emmanuel Macron. Apelul lui Hayer vine la doar două zile după victoria șoc a lui Georgescu, a scris POLITICO.

Acesta nu avea sprijinul niciunui partid, iar sondajele nu reușiseră să surprindă popularitatea sa – deși specialiștii se concentrează acum pe o campanie TikTok majoră pe care a avut-o în zilele premergătoare alegerilor.

„Am crezut că Tiktok a fost folosit în mod abuziv și a fost determinat să fie folosit în mod abuziv de el și de o armată de conturi false care au fost folosite în scopul său”, a declarat Bogdan Manolea, director executiv al grupului de campanie din România, Asociația pentru Tehnologie și Internet. Premierul român Marcel Ciolacu a declarat marți că finanțarea campaniei lui Georgescu pe TikTok trebuie verificată.

„Este un sistem, nu știu cât de legal este, am înțeles cum a fost folosit sistemul. Sursa de finanțare, în opinia mea, trebuie urmărită, „follow the money”.” Cu toate acestea, nu există nicio dovadă în acest stadiu a implicării Rusiei sau a altor actori statali. Manolea a adăugat că TikTok ar fi trebuit să vadă „valul de mii de conturi false” și că societatea ar trebui să fie responsabilă pentru acest lucru în conformitate cu DSA. Oficialii TikTok spun că au sesizat pe platformă o rețea care viza audiența în limba română încă din luna septembrie, dar nu au oferit detalii şi nu au menţionat vreun candidat.

„În raportul nostru din septembrie, am făcut public că am demontat o reţea care targeta audienţa în limba română, însă nu avem dovezi care să sugereze că această reţea este legată de actuala campanie pentru Preşedinţie”, a declarat un oficial TikTok pentru un site de știri.

CNA cere Comisiei Europene să investigheze TikTok după alegerile prezidenţiale din România

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) cere Comisiei Europene ca, în temeiul Regulamentului privind serviciile digitale, să investigheze TikTok şi să solicite o evaluare detaliată a riscurilor democratice legate de activitatea sa în România, după turul 1 al alegerilor prezidenţiale.

Conform raportului realizat de Expert Forum (EFOR),candidatul independent Călin Georgescu a înregistrat o creştere semnificativă în preferinţele electorale, de la 2% la 22%. Această evoluţie a fost atribuită în mare parte unei campanii desfăşurate pe TikTok, bazată pe coordonarea unor conturi care au promovat activ conţinut electoral, fără marcaje adecvate; amplificarea artificială a mesajelor prin algoritmi, utilizând hashtag-uri dedicate, precum #echilibruşiverticalitate, care au atras milioane de vizualizări, scrie vicepreşedintele CNA, Valentin Alexandru Jucan, pe Facebook.

Potrivit lui Jucan, aceste acţiuni au ridicat suspiciuni de manipulare a opiniei publice „printr-o utilizare inadecvată a platformei Tik Tok şi lipsa transparenţei în gestionarea conţinutului politic”. În aceste condiţii, CNA se adresează Comisiei Europene, Direcţiei Generale pentru Reţele de Comunicare, Conţinut şi Tehnologie (DG CONNECT), care, în temeiul Regulamentului (UE) 2022/2065 privind serviciile digitale (DIGITAL SERVICE ACT – DSA), ar trebui să iniţieze investigaţie. CNA a constatat nerespectarea obligaţiilor privind evaluarea riscurilor sistemice.

Leave a Reply