Șeful mercenarilor români uciși în Congo, un Prigojin de România? Trecut dubios și legături cu patronul de la Roșia Montană

În ianuarie 2023, Deutsche Welle publică o amplă anchetă jurnalistică cu titlul “Mercenari albi cu pașapoarte românești în RD Congo”.

 

Investigația a pornit pe firul suspiciunii că mercenarii lui Evgheni Prigojin sunt implicați masiv în luptele interne din Congo, dar multe declarații de la fața locului au scos la iveală un scenariu mult mai complex.

Un jurnalist congolez care a vorbit cu DW a subliniat faptul că majoritatea conaționalilor săi nu știu dacă mercenarii albi sunt ruși sau de alte naționalități est-europene. Denumirea generică este „rușii”, prin asocierea cu identitatea cunoscutei grupări Wagner.

Doi români au murit Congo. Aceștia antrenau luptători de gherilă. MAE recomandă evitarea deplasărilor în această țarăPAZNICI ROMÂNI, INGINERI BULGARI, PILOȚI GEORGIENIÎn zonă au fost prezenți bărbați est-europeni ce purtau uniforme cu însemnele companiei private bulgare Agemira și care au reușit să repare vechi elicoptere de luptă de fabricație rusească.Aeroportul unde lucrează firma bulgară era păzit de mercenari români, iar aici intră în scenă Horațiu Potra.Ancheta DW ni-l arată pe Potra, cu o pușcă de asalt AK-47, flancat pe un drum de doi soldați. Medieșeanul este prezentat ca fost membru al Legiunii Străine Franceze în anii `90 și cu un lung istoric de mercenar în Africa: a antrenat gărzile de corp ale unui președinte centrafrican și i-a învățat pe insurgenții din Ciad cum să lupte.

Horațiu Potra în zona unui obiectiv apărat de trupele sale (sursă foto: X/DW)

 

MERCENARII LUI POTRA, MISIUNI PLĂTITE DE MOSCOVA

 

Autorii documentării nu au putut confirma eventuale legături între grupările Potra și Wagner, dar, scrie ziarul german Taz, în 2016 Potra a avut misiunea plătită de Moscova de a antrena gărzile de corp ale unui oficial african.

Supranumit și „locotenentul Henry”, Potra este directorul general al grupului de mercenari români Asociația RALF (Români care au Activat în Legiunea Franceză), cu sediul la Sibiu.

 

Mercenarul din Mediaș, dosare penale și conflict public cu celebrul comisar Berbecaru

Articole publicate în România au vorbit și despre contracte de securitate la minele controlate de miliardarul australian de origine română Vasile Frank Timiș, fondatorul exploatării de la Roșia Montană.

În România, Potra s-a aflat de-a lungul anilor în mijlocul mai multor scandaluri: DIICOT l-a reținut pentru afaceri cu droguri, a fost condamnat cu suspendare pentru că a format o grupare paramilitară, a fost implicat într-un scandal cu amenințări la adresa unui director din Romgaz, dar și pentru conflictul pe care l-a avut cu comisarul Traian Berbeceanu, potrivit Turnul Sfatului.

 

Leave a Reply