Sărbătoare 16 septembrie – O mare sfântă este pomenit astăzi în calendarul ortodox – Faptele care i-au adus recunoașterea

Cand a fost intrebata de ce a sfidat porunca data de proconsul, Sfanta Eufimia a raspuns: “Comanda imparatului si a ta se cuvine sa fie implinita atunci cand nu este contrara poruncii lui Dumnezeu. Dar daca ea este potrivnica poruncii lui Dumnezeu, atunci ea nu numai ca nu trebuie implinita, dar trebuie si combatuta”. A fost aruncata intr-un cuptor incins, intr-o apa plina de taratoare otravitoare, dar insemnandu-se cu semnul sfintei cruci, a iesit nevatamata. Si-a dat sufletul cand a fost aruncata la fiarele salbatice.

Sfanta Eufimia mai este praznuita pe 11 iulie, cand facem pomenire de minunea petrecuta la sfintele sale moaste. (Pentru a se descoperi daca invatatura cu privire la cele doua firi din Hristos este adevarata, Sfintii Parinti au scris intr-o carte dreapta credinta – in Hristos sunt doua firi, unite intr-un mod neamestecat, neschimbat, neimpartit si nedespartit si ereticii si-au scris intr-o alta carte invatatura lor si le-au pus pe amandoua pe pieptul Sfintei Eufimia. Dupa putine zile, au deschis din nou racla si au vazut ca la picioarele ei se afla cartea ereticilor, iar cea a Sfintilor Parinti in mainile ei).

Moastele Sfintei Eufimia pot fi venerate in Catedrala patriarhala “Sfantul Gheorghe” din Fanar.

Tot astazi, facem pomenirea:- Sfintei Mucenite Meletina;- Sfintei Mucenite Sevastiana, ucenica Sfantului Apostol Pavel;- Sfintilor Isachie, Iosif din Georgia si Ludmila;- Sfintului Cuvios Dorotei din Egipt;- Sfantului Procopie Cehul;- Sfantului Ierarh Ciprian, mitropolit de Kiev.

Maine, facem pomenirea Sfintelor Mucenite Sofia si a fiicelor sale: Pistis, Elpis si Agapis.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Leave a Reply