România va avea propriul Chat GPT, realizat de echipa care a creat robotul ION – La ce va folosi – Anunțul ministrului Digitalizării

 

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunțat miercuri că a cerut echipei care l-a creat pe robotul ION, ce foloseşte inteligenţă artificială, să creeze un chatbot care să furnizeze informaţii pe care le poate oferi statul.

Ministrul Bogdan Ivan a explicat că robotul ION poate fi folosit de o persoană care ar dori să afle care sunt paşii pentru a schimba un act de identitate.

„Am avut o discuţie cu echipa care a creat acel robot ION. Sunt nişte oameni remarcabili, vizionari. În momentul de faţă, ceea ce le-am solicitat ca proiect foarte clar este cel în care putem să folosim parte din tehnologia care l-a creat pe ION pentru oferirea unor date foarte clare de model chatbot referitoare la informaţiile pe care le poate oferi statul.

 

 

De exemplu, până când vom implementa sistemele noastre, dacă cineva vrea să vadă care sunt paşii pentru a îşi înnoi un document de identitate, să poată, la un moment dat, să scrie, pe modelul Chat GPT, cum pot să mânuiesc buletinul şi atunci să primească paşii foarte clari din partea lui”, anunțat ministrul Bogdan Ivan.

„Vorbim despre un software, nu e vorba despre un format fizic pe care să pui mâna, ca să zic aşa.

Aştept din partea echipei care l-a creat pe ION modul în care poate să funcţioneze acest model de Chatbot din partea statului român”, a mai explicat Bogdan Ivan, întrebat cum va funcţiona sistemul și dacă vor exista mai mulţi roboţi.

Sistemul GPT foloseşte inteligenţa artificială (AI) și e capabil să genereze nu doar cuvinte, ci şi imagini descriptive drept răspuns la comenzile scrise ale unei persoane. Un chatbot este o aplicaţie software concepută pentru a imita o conversaţie de tip uman pe baza indicaţiilor utilizatorului.

Robotul ION a fost prezentat pe 1 martie 2022 de fostul  premier Nicolae Ciucă, în debutul unei şedinţe de Guvern, ca fiind primul consilier onorific al prim-ministrului care foloseşte inteligenţă artificială.

Numele său este ION şi vine de la sintagma în oglindă „NOI”, fiind un proiect dezvoltat de către cercetătorii români, „un sistem care foloseşte inteligenţă artificială pentru a capta rapid şi automat părerile, doleanţele românilor, folosind informaţiile din spaţiul public”, declara Nicolae Ciucă, în ședința de la Palatul Victoria din 1 martie 2023.

 

 

În realitate, robotul ION este doar un proiect care nu a fost încă finalizat, iar dialogul cu premierul Nicolae Ciucă a fost doar o scenă pregătită în avans. Toate acestea au fost recunoscute de Nicu Sebe, reprezentant al companiei care a realizat robotul, potrivit Realitatea Plus.

Întrebat dacă ION a reluat niște răspunsuri deja înregistrate, nu le-a generat în timp real, așa cum se întâmplă în cazul unui ChatGPT, Sebe a confirmat acest lucru: „În acel moment într-adevăr așa a fost, dar sistemul poate să facă și răspunsuri cu siguranță”.

 

Leave a Reply