România a scăpat oficial de MCV – Comisia Europeană a închis Mecanismul de Cooperare și Verificare pentru țara noastră și pentru Bulgaria

Vineri, Comisia Europeană a anunțat încheierea oficială a Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) pentru România și Bulgaria. Acest mecanism a fost implementat în 2007, odată cu aderarea celor două țări la Uniunea Europeană, având ca scop facilitarea progreselor în reforma justiției, măsurile anticorupție și, pentru Bulgaria, combaterea criminalității organizate, potrivit unui anunț al Reprezentanței Comisiei Europene la București.

Deciziile care au instaurat MCV au fost acum revocate de Executivul european. Cooperarea cu cele două țări va continua în cadrul evaluării anuale a statului de drept, proces aplicat tuturor statelor membre.

Din 2007, de când a fost introdus MCV, Comisia a monitorizat și raportat evoluțiile României și Bulgariei în domeniile vizate. În octombrie 2019 a fost publicat ultimul raport MCV pentru Bulgaria, iar pentru România în noiembrie 2022.

Pentru ambele țări, Comisia a concluzionat că au îndeplinit corespunzător cerințele MCV stabilite la aderare și că trebuiau să continue implementarea recomandărilor din rapoarte. Această implementare a fost finalizată în iunie 2023.

Pe 5 iulie 2023, Comisia a comunicat Consiliului și Parlamentului European intenția de a finaliza MCV pentru România și Bulgaria, deoarece toate recomandările din rapoartele MCV au fost implementate. Conform criteriilor de încheiere a mecanismului, MCV se finalizează atunci când toate obiectivele sunt atinse. Deciziile făcute vineri confirmă că ambele țări au îndeplinit aceste criterii.

Leave a Reply