Reţetă pentru două anotimpuri într-unul singur: gutui umplute cu carne

6 gutui mari

1 lămâie

6 linguri de unt nesărat sau margarină

2 cepe mari, tocate marunt

350g carne de miel dezosată, tocată

1 roşie mare, fermă, coaptă sau 2/3 cană de piure de roşii la conservă

Sare şi piper negru proaspăt măcinat

1 linguriţă de scorţişoară

½ linguriţă de cuişoare

1 legătură de pătrunjel proaspăt, tocat

1 cană de apă

 

Mod de preparare:

1. Preîncălzeşte cuptorul la 190º C. Taie partea superioară a gutuilor şi păstează-le, pentru că le vei folosi ca pe nişte capace după umplere. Scoate seminţele gutuilor şi aruncă-le, apoi scoate o parte din pulpa fructelor, doar atât cât stratul de gutuie rămas să aibă 2-4 cm grosime. Stropeşte interiorul cu coajă cu lămâie. Pulpa de gutui obţinută se toacă mărunt şi se stropeşte cu puţină lămâie.

2. Se topesc 2 linguri unt într-o tigaie mare, la foc mic, şi se adaugă ceapa. Acoperă şi găteşte ceapa amestecând din când în când, până când devine auriu-maronie (cca 15 minute). Adaugă în tigaie pulpa de gutui rămasă şi carnea de miel şi amestecă. Apoi dă căldura la mediu şi găteşte până când carnea se rumeneşte uşor. Adaugă roşiile din conservă sau roşia tocată, sare, piper, scorţişoară şi cuişoare. Lasă pe foc mediu, până când tot lichidul este absorbit. Dă amestecul deoparte de pe foc, lasă-l la răcit, iar apoi amestecă pătrunjelul în compoziţie

3. În fiecare carcasă de gutuie pune câte puţin unt şi unge-o un pic pe interior. Umple cu amestecul de carne la maxim, formând chiar o movilă mică la fiecare fiecărui fruct. Acoperă fiecare gutuie cu capacele rămase de la curăţare, fără să presezi.

4. Foloseşte un vas de yena sau de sticlă adânc, în care aşază gutuile. Topeşte restul untului şi toarnă-l peste fructe. Adăugă apa, acoperă vazul cu folie de aluminiu şi dă la cuptor, la foc mediu, pentru 45-60 de minute. Ca să verifici dacă e gata, încearcă guturile cu o furculiţă: pulpa lor ar trebui să fie moale, iar umplutura perfect fiartă. Se servesc calde.

 Sursa

 

Leave a Reply