Război Israel-Hamas – Armata lui Netanyahu anunţă o ‘nouă etapă’ în ofensiva terestră – Comunicaţiile în Fâşia Gaza, sistate din nou

“Am obţinut controlul părţii vestice a oraşului Gaza” şi “ne îndreptăm către faza următoare” a ofensivei terestre în Fâşia Gaza, a declarat ministrul Yoav Gallant. “Cu cât avansăm mai mult în operaţiune, cu atât mai mult creştem presiunea asupra Hamas şi vom reuşi să-i distrugem infrastructura teroristă, inclusiv cartierele sale generale şi tunelurile, şi în acelaşi timp îi vom elimina liderii şi agenţii”, a completat el.

Armata israeliană anunţase mai devreme că desfăşoară pentru a doua zi la rând o operaţiune “precisă şi selectivă” împotriva Hamas în spitalul al-Shifa, situat în partea de vest a oraşului Gaza, spital unde atacurile israeliene şi oprirea generatoarelor din cauza lipsei combustibilului au provocat numeroase victime. Directorul spitalului a declarat marţi că, în lipsa altei soluţii, 179 de corpuri au fost îngropate într-o groapă comună în interiorul complexului spitalicesc, unde, potrivit Israelului, Hamas adăposteşte căi de acces în reţeaua sa de tuneluri subterane.

În acest timp, directorul Agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA), Philippe Lazzarini, a declarat la Geneva că imposibilitatea aprovizionării cu combustibil a condus din nou la sistarea comunicaţiilor în enclava palestiniană, informaţie confirmată şi de compania de telecomunicaţii din Fâşia Gaza. Oficialul ONU a acuzat Israelul că odată cu blocada şi asediul asupra enclavei palestiniene încearcă să “stranguleze” activitatea agenţiei ONU.

Această agenţie a precizat că singura excepţie făcută de Israel a fost să permită miercuri intrarea unei singure cisterne cu 23.000 de litri de combustibil în Fâşia Gaza, cu condiţia ca acest combustibil să fie folosit exclusiv pentru transportul ajutorului umanitar, aprovizionarea cu apă şi electricitate a spitalelor, staţiilor de desalinizare a apei marine, sistemelor de evacuare a apelor uzate şi brutăriilor.

“Din cauza asediului, nu mai există alimente, medicamente, nici apă. Este sfâşietor să vezi cum oamenii renunţă la orice demnitate şi încep să cerşească apă”, a deplâns oficialul ONU, care a avertizat că disperarea populaţiei din Fâşia Gaza a ajuns într-un punct în care există riscul ca ordinea publică să nu mai poată fi menţinută, fiind jefuite şi depozite cu ajutoare umanitare.

Leave a Reply