Război în Ucraina – Ziua 574 – Zelenski declară război economic Poloniei, forțele speciale ucrainene atacă gruparea Wagner în Sudan

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut un apel puternic liderilor mondiali prezenți la Adunarea Generală a ONU, cerându-le să rămână solidari în fața agresiunii Rusiei. El a subliniat necesitatea ca Moscova să fie contracarată pentru ca atenția globală să se poată concentra asupra problemelor urgente la nivel mondial.

UPDATE 05:23 – Ucraina suspendă importul de fructe și legume din PoloniaConform publicației poloneze Rzeczpospolita, Ucraina a decis să impună un embargo asupra importurilor de ceapă, roșii, varză și mere provenite din Polonia.

UPDATE 03:45 – Rusia afirmă că a neutralizat drone ucraineneMinisterul Apărării din Rusia a declarat că forțele sale de apărare aeriană au interceptat și distrus două drone ucrainene deasupra regiunilor Belgorod și Oryol, potrivit agenției de presă RIA Novosti.

UPDATE 02:47 – CNN: Ucraina posibil implicată în atacul asupra miliției Wagner din SudanO investigație recentă a CNN sugerează că serviciile speciale ucrainene ar fi fost în spatele unei operațiuni militare împotriva unei miliții susținute de Wagner în Sudan.

UPDATE 00:00 – Disensiuni între Duda și Zelenski legate de cerealeO întâlnire planificată între președinții Poloniei și Ucrainei, Andrzej Duda și Volodimir Zelenski, care urma să aibă loc la New York în contextul Adunării Generale a ONU, a fost anulată. Publicația Rzeczpospolita a raportat că motivele anulării sunt legate de un conflict economic dintre cele două țări privind importul de cereale. Cu toate acestea, președintele Zelenski a avut o întâlnire cu președintele Consiliului European, Charles Michel.

Zelenski și Netanyahu au discutat la ONULa Adunarea Generală a ONU, la New York, a avut loc o întâlnire între președintele ucrainean Volodimir Zelenski și premierul israelian Benjamin Netanyahu. Zelenski a fost primit cu aplauze la Adunarea Generală a ONU, marcând prima sa prezență la acest eveniment de la invazia rusă din 2022. În discursul său, el a subliniat angajamentul Ucrainei de a se asigura că agresiunile similare nu se vor mai repeta și a criticat Rusia pentru manipularea piețelor alimentare globale și acuzațiile de genocid. De asemenea, Zelenski a subliniat importanța solidarității globale în fața crizelor climatice și a altor provocări majore.

Leave a Reply