Periajul dentar: 4 pași pentru o dantură curată

Spălatul pe dinți este partea cea mai importantă în a avea o dantură și o igienă orală bune, dar sunt atât de multe feluri în care să îți îngrijești dantura încât este greu să știi care ți se potrivește cel mai bine. Acest articol se dorește a fi un ghid simplu cu privire la periajul dentar pentru a avea o dantură frumoasă și sănătoasă.

Periajul dentar: Cum să îți cureți dinții corect 

Periajul dinților este cea mai simplă metodă să îți menții dinții sănătoși și să ai o igienă orală bună. Ce înseamnă un periaj corect? Urmează 4 pași simpli pentru rezultate eficiente.

Pasul 1. Unii oameni preferă să folosească apa de gură după periaj – beneficiile apei de gură sunt aceleași oricând este folosită dar recomandarea noastră este folosirea ei înainte de periajul dentar pentru a înlătura în prealabil acele particule care pot rămâne între perii periuței de dinți în timpul periajului dentar.

NHS UK recomandă ca apa de gură să nu fie folosită imediat după periaj întrucât va înlătura elementele de protecție aplicate de pasta de dinți pe smalțul dentar.

Pasul 2. Folosește periuța imediat după ce ai curățat bine resturile prin clătire cu apă de gură și spală-te pe dinți timp de 2 minute, căutând să acoperi toate suprafețele din toate direcțiile posibile.

Pasul 3. Dacă simți particule de mâncare care sunt prinse pe periuță în timpul periajului înlătură-le de pe periuță cu apă.

Pasul 4. Folosește o periuță cu perii moi, niciodată una cu perii tari, abrazivi.

Cele mai comune greșeli în periajul dentar

  • Să nu te speli pe dinți de cel puțin 2 ori pe zi, sau oricând simți că dinții tăi nu sunt curați
  • Să nu te speli pe dinți timp de cel puțin 2 minute
  • Să foloseși o periuță prea mare pentru gura ta
  • Să nu cureți toate suprafețele dinților
  • Să nu folosești o periuță de calitate

Nu exagera intensitatea sau durata periajului. Acest lucru poate duce la dureri ale maxilarului, degradarea dinților și sensibilizarea dinților.

Care periuțe sunt bune?

Sunt câteva lucruri pe care trebuie să le iei în considerare atunci când alegi o periuță de dinți.

O periuță bună trebuie să aibă perii în mai multe unghiuri pentru a putea ajunge în locurile greu accesibile dintre dinți. Mânerul periuței trebuie să fie ușor de prins și ușor de manevrat pentru a asigura un nivel rezonabil de confort.

Este foarte important să existe un design compact al capătului periuței și nu o periuță prea mare, pentru ca prin manevrarea ei să îți permită să ajungi în orice loc din gură cu ușurință. Este indicat să existe și un capac de plastic pentru capătul periuței atunci când nu este folosită.

Notă: Dacă ești un fumător ai șanse foarte mari să fi afectat de gingivită. Aceasta este una din cauzele principale a degradării premature a dinților. Așa că dacă ești frumător, o igiena orală foarte bună este obligatorie.

Periuțele electrice

Periuțele electrice sunt o alegere bună, întrucât sunt foarte eficiente la înlăturarea particulelor de mâncare care rămân blocate între dinți. Unele periuțe electrice au și peri cu oscilații, care le permit să se miște față-spate ajungând astfel în zone greu accesibile din spațiile interdentare. Mișcarea oscilatorie ajută la înlăturarea plăcii bacteriene și a tartrului, ce pot altfel cauza carii și gingivite.

Periuțele electrice sunt mai scumpe decât cele manuale. Totuși, ele au avantajul că sunt foarte ușor de folosit. Unii oameni au raportat că se simt mai confortabil când își fac periajul dentar cu o periuță electrică decât cu una manuală.

Ce fac dacă dinții mei sunt sensibili

Dacă dinții tăi sunt sensibili încearcă să eviți mâncărurile care sunt acide. Acizii din mâncăruri și băuturi îți pot strica dinții, așa că mâncărurile care sunt bogate în acizi, cum ar fi citricele, roșiile și murăturile, precum și sucurile acidulate îți pot lăsa de fapt gura uscată și să îți afecteze smalțul dentar.

Pot folosi apă de gură dacă am dinți sensibili?

Dacă ai dantura sau gingiile sensibile, atunci trebuie să folosești apă de gură pentru dinți sensibili. Întreabă medicul dentist ce apă de gură ar fi potrivită pentru nivelul tău de sensibilitate dentară.

Dacă mi-am pierdut dinții, mai trebuie să mă spăl?

Dacă ți-ai pierdut dinții, în zilele noastre implanturile dentare te vor ajuta să îți recapeți dantura. Chiar dacă ți-ai pierdut dinții, cum ar fi în stadiul final al parodontozei, asta nu înseamnă că nu trebuie să menții o igienă cât mai bună a cavitații orale. Poți folosi în continuare apa de gură și chiar periuța pentru curățarea limbii.

Periajele dentare profesionale

Sistemele de periaj dentar profesionale sunt disponibile exclusiv în cabinetele de stomatologie. Acestea asigura un nivel ridicat de igienizare a gurii și pot fi efectuate la un interval de 6 luni pentru mentinerea unei igiene perfecte a cavității bucale, fiind recomandate mai ales în tratamentul afecțiunilor de parodontoză. Pentru un periaj dentar profesional vă recomandăm să consultați clinica stomatologică LauraMED din Craiova, la oricare medic stomatolog al clinicii pe care îl preferi.

Concluzii:

Periajul dentar, mai ales când folosești o periuță electrică și apă de gură, poate fi foarte folositor în a înlătura placa bacteriană și tartrul și poate preveni apariția cariilor și a gingivitelor.

Este deci foarte important să folosești o periuță bună, electrică sau manuală, cu care să te simți confortabil, ușor manevrabilă, cu perii moi și care să îți permită să cureți toate suprafețele dinților.

Periajul dentar se efectuează de cel puțin 2 ori pe zi timp de 2 minute de fiecare dată.

Îți dorim o dantură frumoasă și sănătoasă!

One comment

  1. Sfatul nostru este sa folosesti periajul dentar pentru 2 minute de doua ori pe zi, folosind aceste 4 etape si periajul corect si sa folosesti stiinta pentru a te asigura ca ai parte de cea mai buna protectie pentru sanatatea ta orala si ca ai o dantura frumoasa. Acest articol ofera informatii pretioase cu privire la periajul dentar astfel incat poti alege strategia potrivita pentru igiena ta orala si sanatatea ta generala.

Leave a Reply