Mafia gunoaielor din Prahova, prinsă în flagrant de Poliția din Ploiești – Cum se încearcă MUȘAMALIZAREA

Mai multe mașini de gunoi ce aparțin operatorului de salubritate SOLID WASTE OPERATION au fost depistate în timp ce depozitau deșeuri extrem de periculoase într-o stație de betoane din localitatea Târgșorul Vechi.

Asta din cauza faptului că stația de tratare este supraaglomerată.

Caracatița gunoaielor din Prahova are conexiuni la toate nivelurile – Poliție, oameni de afaceri controversați și până la oameni politici. Stația de betoane unde sunt depozitate ilegal deșeuri a ajuns în posesia mai multor firme, după ce a fost concesionată de la Primăria Târgșorul Vechi în anul 2020.

Centrul de colectare a deșeurilor a ajuns în posesia firmei SOLID WASTE OPERATION, după o licitație organizată de Autoritatea de Dezvoltare Intracomunitară Deșeuri Prahova, în anul 2020.

Această stație este una modernă, care a fost inaugurată în anul 2019, cu un alai impresionant de parlamentari și miniștri, în frunte cu premierul de la acea vreme Viorica Dăncilă.

Investiția de 14 milioane de euro era prezentată ca o adevărată minune în gestionarea deșeurilor din Prahova. Cu o capacitate de prelucrare de 150.000 tone/an, stația era încă de atunci prea mică pentru cantitatea de deșeuri care urma să fie adusă aici.

Garda de mediu a făcut 18 controale de când stația de tratare a deșeurilor a fost dată în folosință, unde a găsit nereguli grave pentru care a aplicat amenzi de 335 mii de lei. Ultimul control a avut loc luna trecută, atunci au s-a dat o amendă de 100 de mii de lei. Comisarii au găsit la fața locului cantități uriașe de gunoi, care erau depozitate pe beton și chiar direct pe sol. Astfel, substanțele extrem de periculoase ajungeau în aer și în pânza freatică. Autoritățile au emis un avertisment operatorului de salubritate și l-au anunțat că în situația în care nu rezolvă problemele, riscă să aibă autorizația de mediu suspendată pentru șase luni.

Problemele de la stația de Tratare a deșeurilor din Prahova se văd pe străzi. Orașul Ploiești este îngropat de mai multe săptămâni în gunoaie, iar mormanele cu deșeuri sunt chiar lângă școli și grădinițe. Astfel, Autoritatea de Dezvoltare Intracomunitară deșeuri Prahova vrea să rezilieze contractul cu operatorul de salubritate care se ocupă de curățenia din oraș și din alte 34 de localități. O primă încercare a avut loc la începutul lunii septembrie, iar demersul a fost blocat din cauza lipsei de cvorum.

Andrei Volosevici, primar Pliești: „Nu a decurs ședința, nu a fost cvorum, nu s-a discutat. Eu am mandat dat acum doi ani de zile să votez rezilierea contractului, mi s-a sugerat – niciun fel de problemă, mâine va fi din nou ședință de Consiliu – să-mi iau din nou votul să reziliez contractul în cazul neplății redevenței”.

Problema rezilierii contractului a fost readusă în discuție la mai bine de doi ani de când au fost semnalate primele probleme în județ.

La finalul lunii septembrie va avea loc o nouă ședință la ADI Deșeuri, unde va fi propusă, din nou, încheierea contractului. Jurnaliștii Realitatea Plus nu au putut până la această oră să îi contacteze pe reprezentanții firmei de salubritate. 

Leave a Reply