Lupii fac ravagii în Covasna. Animalele au mâncat și câini, inclusiv din curțile oamenilor – FOTO

În ultimele zile, mai mulți lupi și-au făcut apariția în diverse părți ale județului Covasna. Au ajuns chiar până în orașul Covasna, fugărind o ciută, pe care au ucis-o. Aceste probleme li se adaugă celor mai vechi legate de urși, conform publicației covăsnene, scrie covasna45.

Oamenii s-au speriat și spun că, după ce că avem de-a face cu un număr prea mare de urși, încep acum și lupii.

Attila Kiss, care gestionează cinci fonduri de vânătoare din județ, a monitorizat suprafețele de pe 3 fonduri și a constatat că pe camerele video au apărut, în decurs de 48 de ore, nu mai puțin de 21 de exemplare. Un număr foarte mare, având în vedere că aceste animale nu obișnuiesc să se „afișeze”.

„Motivele înmulțirii lupilor sunt două. În primul rând interzicerea vânătorii, din 2016, și pesta porcină, care le-a asigurat hrană din belșug. (…) Din păcate, viitorul e sumbru și vom rămâne fără faună sălbatică dacă nu se iau măsuri. Vom rămâne fără căprioare, cerbi, iepuri, mistreți. Ca și ursul, lupul nu are prădător natural. În ultima perioadă au mâncat câini, inclusiv din curțile oamenilor. Dacă îi dai unui lup o oaie sau un câine, va alege câinele, e un fel de desert pentru el”, a explicat, pentru Covasna45.ro, specialistul în cinegetică Attila Kiss.

Imagini cu lupii dând târcoale mai multor comune din județ circulă deja printre fermieri și vânători, care privesc cu îngrijorare fenomenul. Autoritățile locale la care ajung plângerile oamenilor ridică din umeri și spun că pot interveni doar dacă există pericol iminent. 

În România, se pot recolta, prin derogare, maxim 94 de exemplare de lup pe an. Anul trecut, s-au recoltat 29, dintr-un număr de 47 de exemplare aprobate.

Leave a Reply