Laura Codruța Kovesi, mesaj de forță pentru traficanții de droguri din UE: „Nu veți dormi bine”

La doi ani de când și-a început activitatea ca prim-șefă a Parchetului European (EPPO), Laura Codruța Kovesi a văzut o “reorientare din partea mafioților, care și-au îndreptat privirea spre subvențiile UE și frauda cu TVA”, notează sursa citată.

„Nu există o țară curată”

“Europa pierde peste 50 de miliarde de euro pe an numai cu acest tip de infracționalitate”, a declarat Kovesi, într-un interviu acordat de la biroul său din Luxemburg.

Ea conduce o echipă de 135 de procurori care se ocupă de investigații transfrontaliere masive privind infracțiunile legate de bugetul UE, iar Kovesi a reluat un avertisment recent al Europol, agenția de aplicare a legii din UE, cu privire la “negarea la nivel continental a nivelului real al fraudei financiare și la ceea ce înseamnă aceasta pentru securitatea noastră”.

Una dintre principalele ținte este mecanismul de redresare și de reziliență, înființat în urma pandemiei Covid pentru a distribui sume uriașe de bani pentru a ajuta țările să se pună pe picioare. Sute de astfel de cazuri sunt în prezent investigate de EPPO.

“Ori de câte ori există crimă organizată, cum ar fi o piață mare pentru cumpărarea de droguri ilegale, există o corupție generalizată… și nu există o țară curată din această perspectivă”, a subliniat Kovesi.

“Cred că EPPO este cel mai bun instrument pentru ca Europa să se implice în lupta împotriva acestui tip de infracționalitate”, a declarat Kovesi. Dar ea a avertizat că bugetul EPPO va trebui să țină pasul cu o extindere a rolului său, spunând: “Întreaga arhitectură pusă în aplicare pentru a proteja banii UE trebuie să fie un pic remanierată”.

Însă un diplomat european a pus sub semnul întrebării coexistența celor două organisme EPPO și OLAF (Oficiul european de luptă antifraudă) menite să combată utilizarea abuzivă a fondurilor UE.

“În timp ce EPPO poate crede cu adevărat că poate argumenta în mod decent în favoarea unui buget mai mare care să îi permită să își facă treaba, ar trebui, de asemenea, să ținem cont de faptul că, probabil, consideră în egală măsură că bugetul mai mare al OLAF nu reflectă neapărat rezultatele sale reale pe teren”, a declarat diplomatul, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a putea vorbi liber.

Kovesi spune că o finanțare suplimentară ar ajuta-o să creeze o forță de elită de investigatori financiari în întregul bloc.

SURSA

Leave a Reply