Kremlinul explică de ce Putin a acceptat să-i acorde un interviu fostului prezentator de la Fox News Tucker Carlson

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Putin a fost de acord cu interviul lui Carlson deoarece abordarea fostului prezentator Fox News diferă de raportarea “unilaterală” a conflictului din Ucraina de către multe instituţii de presă occidentale.

“Când vine vorba de ţările din Occidentul colectiv, marile reţele media, canalele de televiziune, marile ziare nu se pot lăuda în niciun caz că încearcă măcar să pară cel puţin imparţiale în ceea ce priveşte relatarea faptelor”, a declarat Peskov în cadrul briefingului de presă obişnuit. “Toate acestea sunt mijloace de informare în masă care adoptă o poziţie extrem de unilaterală. Bineînţeles, nu există nicio dorinţă de a comunica cu astfel de mijloace de informare în masă şi nu prea are sens şi este puţin probabil că va fi util”, a precizat purtătorul de cuvânt al lui Putin.

Întrebat direct de ce Carlson a obţinut un interviu cu Putin, Peskov a declarat că abordarea jurnalistului american nu este “în niciun caz pro-rusă, nu este pro-ucraineană – este pro-americană”.

Interviul va fi difuzat probabil joi, a anunţat agenţia de ştiri rusă TASS, citând Wall Street Journal.

Putin, care a ordonat invazia Ucrainei la 24 februarie 2022, a fost intervievat ultima dată în mod oficial de o instituţie media americană în octombrie 2021, când Hadley Gamble de la CNBC a vorbit cu el. De atunci, Putin a mai acordat interviuri în mass-media din Rusia, China şi Kazahstan, dar nu în Occident.

Multe organizaţii media occidentale au părăsit Moscova sau şi-au închis operaţiunile din cauza legilor aspre privind mass-media adoptate la scurt timp după război. Reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovici, cetăţean american, a fost reţinut pentru acuzaţii de spionaj în martie 2023.

Carlson a declarat marţi, într-o postare pe X, că interviul le va permite americanilor să înţeleagă punctul de vedere al Rusiei cu privire la război. “Nu suntem aici pentru că îl iubim pe Vladimir Putin….Nu vă încurajăm să fiţi de acord cu ceea ce ar putea spune Putin în acest interviu, dar vă îndemnăm să îl urmăriţi”, a spus el.

Putin spune că a trimis zeci de mii de soldaţi în Ucraina pentru a proteja securitatea naţională a Rusiei împotriva a ceea ce el consideră a fi un Occident ostil. Kievul şi aliaţii săi occidentali spun că este un război de agresiune neprovocat şi o acaparare de teritorii în stil imperial.

Carlson, care a declarat că o mare parte din acoperirea mediatică occidentală a războiului este părtinitoare în favoarea Kievului, a precizat că i-a cerut un interviu şi preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Leave a Reply