Klaus Iohannis ar fin în cărți pentru funcția de Comisar UE pentru Apărare – POLITICO

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că va înființa portofoliul pentru Apărare dacă va câștiga un al doilea mandat la conducerea executivului UE, după alegerile de duminică.

Ideea înființării acestei demnități a generat speculații că postul i-ar putea reveni ministrului polonez de externe, Radoslaw Sikorski, relatează Politico. Alte nume vehiculate în cercurile diplomatice sunt cel al șefei guvernului estonian, Kaja Kallas, din partea Alianței Liberalilor, și cel al președintelui Klaus Iohannis, din partea Partidului Popular European (PPE).

Anunțul vine în contextul în care liderul de la București și-a anunțat oficialiat intenția de a candida la șefia NATO și nu a făcut pasul înapoi, chiar dacă s-a sugerat că olandezul Mark Rutte este preferat pentru post.

Odată creat în noua formulă a Comisiei Europene, postul de comisar pentru Apărare s-ar putea dovedi unul mai degrabă simbolic, fără un buget și o putere decizională semnificative.

Mai multe aspecte converg către un astfel de scenariu, scrie Politico.

Membrii Uniunii își păstrează prerogativa decizională în ceea ce privește armatele naționale. Însuși ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat că ideea unui comisar european pentru apărare are sens atâta timp cât accentul se pune pe „coordonarea industrială între membri”.

Creste presiunea asupra lui Iohannis pentru a se retrage din cursa pentru sefia NATO – Politico. Ce functie de consolare i s-ar pregati?

 

Leave a Reply