Fugarii români, obligați să-și plătească singuri cheltuielile de repatriere

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea cadrului legislativ privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală. Iniţiativa vizează limitarea fenomenului „fugarilor” şi descurajarea acestei atitudini infracţionale.

Astfel, costurile aferente preluării persoanelor care se sustrag de la urmărire penală sau judecată vor fi avute în vedere la stabilirea cheltuielilor judiciare.Totodată, în ceea ce priveşte costurile aferente preluării persoanelor urmărite care se sustrag de la executarea pedepsei, autorităţile române dobândesc un drept de regres, la instanţa civilă competentă.

„Fugarii trebuie să se gândească de două ori înainte să fugă de justiţia din România. Asta pentru că Legea ”Fugarul plăteşte” a fost adoptată astăzi de Parlament, Camera Deputaţilor mai exact, şi merge la promulgare. Se ştie că unii dintre condamnaţi şi-au descoperit valenţe de atleţi penali, dar ştiţi că statul român a cheltuit în 2023 ca să îi aducă pe aceşti fugari aproape 10 milioane de lei. Ministerul Justiţiei a făcut acest proiect de lege de bun-simţ. Ai fugit de justiţia din ţară, când te întorci, tu plăteşti aducerea ta în ţară, nu statul român”, a afirmat Alina Gorghiu despre proiectul de lege care a trecut de Parlament. 

Ministra Justiţiei a adăugat că „sunt două scenarii, cel în care inculpatul fuge de urmărirea penală sau de judecată, şi atunci costurile aducerii în ţară se adaugă la cheltuielile judiciare, iar al doilea scenariu este atunci când condamnatul fuge de executarea pedepsei şi, în situaţia asta, banii vor fi recuperaţi printr-un proces civil intentat de ministerul care a făcut cheltuielile”.

Pe 15 aprilie, Senatul a adoptat proiectul, în calitate de prim for sesizat, votul Camerei a fost decizional şi, astfel, legea merge la promulgare. 

 

Leave a Reply