Evolutia machiajului

Produsele cosmetice si de machiaj au fost folosite inca din Antichitate, existand dovezile arheologice care sa ateste prezenta lor in Egiptul antic si Grecia. Cu toti stim despre machiajul elaborat al sotiilor de faraoni, prezent in statuetele care o infatiseaza pe Nefertiti sau zeita Isis.

Tehnicile de machiaj si ingrijire, in special pentru femei, ele fiind cele care le foloseau erau atent utilizate, produsele de machiaj fiind obtinute din amestecuri de diferite plante. Ritualurile de ingrijire a pielii erau de asemenea unele sofisticate, insasi celebra Cleopatra care isi ingrijea corpul cu bai in lapte si miere, incuraja preparerea cremelor, considerand ca o femeie trebuie sa sa-si ingijeasca corpul si sa se infrumuseteze.

Egiptenii sunt si cei care au creat primele produse cosmetice avansate, folosite ca baza pentru devoltarea produselor de machiaj ulterioare.

Machiajul nu a fost insa intotdeauna acceptat in societate, mai mult decat atat, era blamat, iar femeile care foloseau machiaje si isi vopseau parul erau considerate femei de moravuri usoare. La nivel inalt, in secolul al 19-lea, regina Victoria a declarat public ca machiajul este vulgar si nepotriit, fiind considerat acceptat doar folosit de catre actori.

De-a lungul istoriei, femeile au incercat sa isi fabrice singure produse cosmetice, insa de multe ori datorita ignorantei in acest domeniu, erau utilizate substante chimice cu care isi deteriorau sanatatea.

In zilele noastre, vorbim insa de o industrie cosmetica de miliarde de dolari care prin testare se asigura ca sunt folosite substante considerate in regula pentru corpul uman in producerea tuturor cremelor sau produselor de machiaj. Produsele de machiaj sunt acum sub diferite forme, marcile fiind nenumarate, de la cele foarte accesibile la produse cosmetice de lux, produse de branduri celebre.

Astazi machiajul este folosit de catre femei in principal, inca din adolescenta si de multe ori pe parcursul intregii vietii. Evolutia este una spectaculoasa, machiajul fiind considerat de multe ori o arta, cu precadere atunci cand este folosit in televiziune sau industria filmului, iar make-up artistii sunt platiti magistral pentru a obtine pentru a se obtine efectele dorite.

In ceea ce priveste implicatiile psihologice ale machiajului, nenumarate studii au aratat ca axietatea, conformitatea, prezentarea in societate au o corelatie puternica pozitiva cu aplicarea machiajului. Atunci cand folosesc machiaj, femeile au tendinta de a miza mai mult pe sexualitatea lor, fiind mai sigure in fata sexului opus.

Leave a Reply