Europarlamentarii români cer anchetarea relațiilor Austria – Rusia! Eugen Tomac: „Uniunea Europeană trebuie să ia măsuri clare”

„Europarlamentarii români cer anchetarea relațiilor Austriei cu Rusia.

Am transmis ieri, pe data de 13 septembrie, o scrisoare oficială responsabilului european cu implementarea sancțiunilor UE, David O’Sullivan, semnată împreună cu colegul meu europarlamentar Vlad Botoș.În această scrisoare, cerem Comisiei Europene să inițieze o anchetă cu privire la respectarea de către Austria a sancțiunilor împotriva Rusiei și a direcției politice a Uniunii Europene.Solicitarea noastră vine ca urmare a suspiciunii existenței unei posibile încălcări a sancțiunilor împotriva Rusiei de către Austria.Simpla critică a Austriei nu mai este suficientă. Politica Vienei aruncă o umbră asupra capacității UE de a face față conflictelor și crizelor într-o manieră coordonată. Lipsa de solidaritate a Austriei cu cauza europeană vorbește despre loialitatea factorilor de decizie politică și a companiilor sale.Uniunea Europeană și-a asumat o politică de reducere drastică a relațiilor economice cu Rusia, în scopul de a nu susține mașina de război împotriva Ucrainei. Cu toate acestea, Austria a înregistrat o creștere spectaculoasă a importurilor sale din Rusia, în 2021 cu 77,6% față de 2019 și în 2022 cu 252% comparativ cu 2019, în timp ce importurile Uniunii Europene au scăzut cu aproximativ 82%.Scopul acestei solicitări este de a crește presiunea asupra Austriei în legătură cu votul negativ nelegitim prin care ține România în afara Spațiului Schengen, vot care provoacă tensiuni în interiorul Uniunii Europene.

Este important ca europarlamentarii români să acționeze prin toate mijloacele legale disponibile pentru a identifica posibilele cauze ale poziției Austriei și pentru a contribui la rezolvarea acestei situații. Uniunea Europeană trebuie să ia măsuri clare atât în cazul posibilelor încălcări ale sancțiunilor, cât și în cazul încălcării drepturilor românilor și bulgarilor”, a transmis Eugen Tomac.

Leave a Reply