Elon Musk caută voluntari pentru a le implanta un dispozitiv pe creier – Experimentele similare pe porci au dus la multiple cazuri de eutanasiere

Neuralink, start-up-ul de implanturi cerebrale al lui Elon Musk, a anunţat că a primit aprobarea unei comisii independente de evaluare pentru a începe recrutarea de pacienţi pentru primul său studiu pe oameni. Compania caută persoane cu paralizie pentru a testa dispozitivul său experimental în cadrul unui studiu de şase ani, scrie The Guardian.

Neuralink este una dintre cele câteva companii care dezvoltă o interfaţă creier-computer (BCI) care poate colecta şi analiza semnalele cerebrale. Însă promovarea bombastică a companiei de către directorul miliardar al acesteia, inclusiv promisiunile de a dezvolta un computer cerebral complet care să ajute oamenii să ţină pasul cu inteligenţa artificială, a atras scepticismul şi a stârnit îngrijorări de ordin etic în rândul neuroştiinţelor şi al altor experţi.

Anul trecut, Food and Drug Administration a respins cererea companiei de a accelera testele pe oameni, dar în luna mai a aprobat Neuralink pentru o scutire de dispozitiv experimental (IDE) care permite utilizarea unui dispozitiv pentru studii clinice. Agenţia nu a dezvăluit modul în care au fost rezolvate îngrijorările sale iniţiale.

Neuralink spune că este în căutare de pacienţi cu tetraplegie datorată unei leziuni verticale a măduvei spinării sau SLA. Participanţilor le va fi implantat chirurgical un BCI cu ajutorul unui robot brevetat într-o regiune a creierului care controlează mişcarea, cu scopul de a le permite să controleze un cursor de calculator sau o tastatură doar cu ajutorul gândurilor lor. Studiul va evalua siguranţa şi funcţionalitatea tehnologiei, potrivit unui comunicat.

Anunţul companiei vine la câteva luni după ce a primit aprobarea de reglementare pentru un studiu. Testele sale anterioare pe animale se află sub control, după ce s-a raportat că testele au provocat suferinţe inutile. Foşti angajaţi au caracterizat testele ca fiind “lucrări de hacker”, declarând pentru Reuters că, într-un caz, dispozitivul a fost implantat în poziţia greşită la porci, ceea ce a dus la eutanasierea acestora.

Acuzaţiile au declanşat mai multe investigaţii, inclusiv o anchetă a Departamentului pentru Agricultură privind abuzul asupra animalelor şi a Departamentului pentru Transporturi privind manipularea necorespunzătoare a materialelor cu risc biologic peste graniţele statului.

Compania nu a răspuns imediat la întrebările referitoare la data şi locul în care se va desfăşura studiul şi nici la numărul de participanţi pe care îi va implica. În cazul în care dispozitivul său se dovedeşte a fi sigur pentru utilizarea la om, ar putea dura încă zeci de ani până când va fi autorizat pentru pacienţii din afara studiului.

 

Leave a Reply