DOLIU imens la Casa Albă: A murit Rosalynn Carter, fostă primă doamnă a SUA

Jimmy și Rosalynn Carter au fost cel mai longeviv cuplu prezidențial căsătorit, după ce s-au căsătorit în 1946, când el avea 21 de ani, iar ea 18 ani. După ce mandatul său solo s-a încheiat în 1981, el s-a bucurat, de asemenea, de mai mulți ani de după Casa Albă decât orice alt președinte dinaintea lui, iar ea a jucat un rol esențial în acești ani, inclusiv ca parte a Centrului Carter, organizație non-profit, și a organizației caritabile Habitat for Humanity.

„Cel mai bun lucru pe care l-am făcut vreodată a fost să mă căsătoresc cu Rosalynn”, a declarat Carter pentru canalul de televiziune prin cablu C-SPAN în 2015. „Acesta este apogeul vieții mele”. Înainte de a veni la Washington, în 1977, era văzută ca fiind modestă și liniștită, dar s-a transformat într-un orator elocvent, militantă și activistă.

Pasiunea ei permanentă, care a depășit cu mult anii petrecuți la Casa Albă, a fost pentru bolnavii cu afecțiuni mintale, nu din cauza unei legături personale, ci din cauza unui sentiment puternic că este nevoie de susținere.

La Washington, soții Carter erau o echipă, președintele numind-o „o prelungire a mea” și „cel mai apropiat consilier al meu”. Era adesea invitată să participe ca observator la ședințele de cabinet și la discuțiile de strategie politică. Într-un interviu acordat în 1978 editorilor de reviste, Carter a declarat că a împărtășit aproape totul cu soția sa, cu excepția materialelor strict secrete. „Cred că ea înțelege conștiința poporului american și atitudinile sale poate mai bine decât mine”, a spus el. Prima doamnă a fost trimisă, de asemenea, în misiuni oficiale importante în America Latină și a făcut parte din campania nereușită pentru ratificarea Amendamentului privind egalitatea drepturilor la Constituția SUA, pentru a asigura tratamentul egal al femeilor în fața legii Criza ostaticilor iranieni – în care diplomați americani și alte persoane au fost ținute captive la Teheran după revoluția islamică – a avut loc când Carter încerca să fie reales. Criza a contribuit la prăbușirea președinției sale, deoarece s-a abținut din campanie în timp ce încerca să rezolve situația.

Leave a Reply