Cum se folosește Aloe Vera – „planta nemuririi”, leac cu peste 220 de vitamine, minerale, polizaharide

si planta nemuririi – cate boli vindeca – proprietatiel miraculoase aloe vera

 

 

Aloe Vera se găsește în locuințele multora dintre noi,  apreciată fiind ca plantă decorativă, dar ceea ce poate nu stim, este faptul  că dincolo de  aspectul  estetic,  aloe vera are proprietăți  terapeutice, dovedindu-se  un  ajutor la îndemână  în cazuri de:  arsuri, înțepături de insecte, răni superficiale, ulcer duodenal, constipație.

Aloe Vera a fascinat medicii încă din antichitate prin proprietățile speciale. A fost denumită planta minune. Femeile o foloseau pentru ten dar și pentru proprietățile sale vindecătoare. 

Aloe Vera sau Aloe Barbadensis, este o plantă subtropicală, din familia liliaceelor, înrudită cu  usturoiul, ceapa, crinul și  laleaua. Ea seamănă cu un cactus, are frunze cărnoase în formă de lance care cresc direct din pământ, suportă perfect lipsa apei, iubește  lumina și căldura.

Venerată pentru proprietățile sale tămăduitoare, aloe a dat naştere la mituri şi legende de-a lungul istoriei sale, vechi de  peste 3000 de ani. Vechiul tratat  medical “Papyrus Ebers” consemna multiplele ei efecte curative. Cu sute de ani în urmă africanii agățau planta în mănunchiuri deasupra ușii pentru a alunga spiritele malefice, scrie doctorulzilei.ro.

 

Cum poți avea Aloe Vera în propria casă

Aloe Vera este o plantă pe care oricine o poate planta și crește într-un ghiveci pe pervazul ferestrei. Ea nu este pretențioasă, fiindu-i suficient un sol aerat, multă lumină, o temperatură peste 10 grade celsius  și udare moderată la 7-10 zile. Drept răsplată pentru grija arătată, aloe vera, pe lângă înfrumusețarea spațiului din casă va fi oricînd un medicament pentru arsuri sau răni ușoare.

 

Aloe Vera, „planta nemuririi”

 

Egiptenii o  foloseau pentru tratarea rănilor și împotriva infecțiilor. Ei o numeau  “planta nemuririi” și o puneau printre darurile funerare la înmormântările  faraonilor, pentru a asigura, chiar și după moarte, sănătate spiritului faraonului.

Pe tărâmurile egiptene, magia plantei de aloe s-a păstrat până în prezent, ea fiind considerată  simbol  al  fericirii și protecției, fiind cultivată în casă pentru  ocrotirea  familiei de diversele energii negative.

În anul 333 î.H., se spune că Alexandru cel Mare, rănit de o săgeată în cucerirea insulei Socotra (parte din Yemen în prezent), a fost vindecat cu gel de aloe vera stors din plantă de către un preot. Iar în perioada 1000-1300 d.H., Aloe Vera devine un ”medicament” răspândit în Europa. Apoi după anul 1.300 este folosită în medicina engleză ca tratament al bolilor și rănilor exterioare, cât și ca laxativ, fiind adusă din insula Socotra. Pentu ca după anii 1500-1600 să fie cultivată în aproprierea bisericilor catolice din regiunea insulelor Caraibe, America de Sud și Centrală și folosită intens de misionari și populatie ca un medicament universal. Primele plantații de Aloe Vera au apărut în anii 1600-1700, dezvoltate de spanioli și olandezi în insulele Barbados și Curacao, de unde era exportată mai ales în Europa. Frunza era des  folosită pentru tratarea rănilor și afecțiunilor pielii, ca arsurile,  dermatita.

În zilele noastre,  meritele sale sunt recunoscute şi autentificate de experienţele oamenilor, dar şi de o serie de studii ştiinţifice. Se cunosc  peste 250-300 de specii de aloe dintre care aloe vera are cele mai notabile efecte terapeutice.

 

Ce este Aloe Vera

Aloe vera este un complex  de peste 240 de substanțe active, printre care se numără 18 aminoacizi, vitamine, minerale  precum: calciu, magneziu,  potasiu,fosfor,cupru  şi zinc, hormoni vegetali care stimulează creșterea celulară şi cicatrizarea, polizaharide, enzime și fitosteroli care ajută la reducerea inflamării.

Numele ei provine din limba arabă, aloeh însemnând, în limba arabă, sevă cristalină și amară, suc amar și strălucitor. Frunzele de aloe vera conțin componența cea mai valoroasa a plantei, cunoscutul  gel de aloe vera. Cercetarile stiintifice au arătat că sucul din frunze are o acțiune bactericidă și antiseptică.  De aceea, ranile tamponate cu suc se vindecă mai repede, la fel ca și arsurile, ulcerele varicoase, abcesele și dermatozele, potrivit doctorulzilei.ro.

În frunze au fost gasite aproximativ 220 substante active cum ar fi vitamine, enzime, minerale, aminoacizi si polizaharide. Substantele din polizaharidele ajuta la intarirea sistemului imunitar. Exista substante in polizaharide care sunt produse si de corpul uman pana la inceputul pubertatii.

Cum se folosește Aloe Vera

Dupa ce ati rupt frunza, așteptati pana când sucul de culoare galbena se elimina in intregime. Acest lichid se numeste rasina si contine agent activ puternic iritant, “Aloina” care actioneaza ca un purgativ si este putin toxic.

Dupa ce s-a eliminat tot sucul galben, puteti rupe o bucata potrivita din frunza. Restul frunzei il puteti pune in frigider, intr-o punga. Acolo poate fi pastrat cateva zile.

Pentru uz extern – Taiati frunza. Gelul vizibil poate fi aplicat pe zona afectata a pielii. Se simte racoros si are efect atenuant.

Pentru uz intern – Atentie – este necesar sa consultati medicul inainte de a utiliza intern (prin ingerare) Aloe Vera. Daca primiti acordul acestuia, eliberati gelul cu grija, cu ajutorul varfului unui cutit. Il puteti manca direct sau il puteti amesteca cu alte alimente. Nu-l incalziti deoarece ingredientele curative vor fi distruse.

 

La ce se mai folosește sucul de Aloe Vera

 

Aloe Vera atinge maturitatea dupa 3-4 ani și abia atunci poate începe perioada de recoltare. Înainte de recoltarea frunzelor planta nu se udă timp de 5 zile.

După  tăierea unei frunze, sucul obținut prin stoarcerea acesteia  trebuie utilizat în decurs de maxim două ore deoarece  se  oxidează  foarte rapid,  pierzându-și din calitățile vindecătoare, potrivit doctorulzilei.ro.

Laxativ eficient

”Rășina de aloe vera are cel mai bun efect laxativ – purgativ. Facilitează evacuarea bilei secretate de vezica biliară. Are proprietăți antibacteriene, antiparazitare și antivirale remarcabile. Întărește sistemul imunitar şi stimulează regenerarea celulară. Nu este de neglijat nici acţiunea sedativă: induce o stare de calm şi relaxare”, a explicat regretatul prof. dr. Ovidiu Bojor.

Aloe vera a fost amintita oficial ca un foarte eficient laxativ și protector al pielii în lucrarea United States Pharmacopoeia în 1820.

Proprietăți vindecătoare în gastrite

În cazul gastritei, sucul de aloe se prepară în felul următor: o frunză de aloe vera  tocată  se stoarce printr-un tifon steril  iar sucul rezultat  se fierbe timp de  trei minute.  Se  ia câte o linguriță mică de trei ori pe zi din  sucul proaspăt preparat, scrie doctorulzilei.ro.

Aloe Vera, folosită în cosmetică

Datorită proprietăților sale calmante, hidratante și antiinflamatoare, extractul de Aloe Vera este folosit și în produsele de demachiere, de curățare a tenului, fie sub formă de lapte demachiant, gel sau loțiune tonică. Chiar dacă prin demachiere rămâne puțin timp în contact cu pielea, reușește să își exercite proprietățile calmante pentru care este atât de cunoscută.

Extractul de Aloe Vera poate fi încorporat în creme sau poate fi utilizat sub formă de gel pentru prepararea unor măști speciale, precum și pentru hidratarea tenurilor grase, seboreice care nu suportă aplicarea de creme cosmetice.

Aloe Vera, folosită la tratarea plantelor

Aloe Vera  se folosește nu numai pentru vindecarea oamenilor, dar și pentru tratarea plantelor.

Plantele  care se înmulțesc prin butași vor prinde rădăcini mult mai repede dacă se țin într-o soluție formată din: o parte suc de aloe și  nouă părți de apă.  Atunci când  o plantă de cameră se îmbolnăvește sau se dezvoltă încet, se scoate din ghiveci și se plantează în pământul în care crește o plantă de aloe. În cazul unei perioade nefavorabile mutării florilor, se scoate un pahar de pământ din ghiveciul cu aloe și se încorporează în ghiveciul cu floarea afectată.

 

Aloe Vera – Contraindicații

Dacă suferiți de boala Crohn, colită sau hemoroizi, nu ar trebui să consumați aloe vera. Poate provoca crampe abdominale severe și diaree. Ar trebui să încetați să consumați aloe vera dacă luați alte medicamente. Poate scădea capacitatea organismului de a le absorbi, potrivit doctorulzilei.ro.

 

Leave a Reply