Culisele Statului Paralel. JOCURI pe piața energiei: ungurii vor să controleze totul. Cine trage sforile

Firma controlată din Germania este unul dintre cei mai mari furnizori de gaze și electricitate din România, cu un portofoliu de circa 3,4 milioane clienți.

Compania maghiară care vrea să intre pe piața autothonă este controlată de guvernul Viktor Orban. Ea a cumpărat în ultimii ani mai multe firme străine prezente pe piața din Ungaria, inclusiv portofoliul local al E.ON în 2022.

MVM are o colaborare puternică cu multe companii de stat din Rusia, în ciuda izolării crescânde a Moscovei de către comunitatea internațională ca răspuns la invazia în Ucraina. Afacerile MVM depind de Gazprom care controlată de Kremlin și care este utilizată constant de regimul Vladimir Putin ca instrument de presiune politică.

MVM deține centrala nucleară de la Paks ce este construită pe baza tehnologiei rusești. Materia primă este importată de unguri de la regimul Putin.

Ministrul Energie Sebastian Burduja a anunțat că încă nu este sigură acestă tranzacție și încurajează Romgaz să intre pe piața de furnizare de energie electrică și gaze naturale.

„Am discutat şi eu cu conducerea E.ON. Au spus că nici măcar nu au luat o decizie dacă vând sau nu. Deci, am văzut anumite articole de presă. Eu le consider premature în acest moment. Dacă vom avea o decizie finală de vânzare, staţi să câştige respectiva companie, şi cu siguranţă că vom analiza cu mare atenţie orice tranzacţie, atât noi, cât şi Consiliul Concurenţei, Comisia pentru Investiţii Străine Directe, dacă este cazul, sau alte instituţii ale statului român.

Eu încurajez Romgaz să se gândească inclusiv la partea de furnizare, pe care nu o acoperă în prezent. Avem precedentul: Hidroelectrica, mare producător de energie electrică, a intrat pe piaţa de furnizare, are un portofoliu mare de clienţi, a avut şi probleme în zona de facturare, a mai rezolvat din ele, dar per total cred că este un succes”, a declarat Sebastian Burduja.

România a stopat în trecut achiziții dorite de companii ungare în România. E cazul OTP Bank, care a vrut să cumpere Banca Românească de la un grup din Grecia, dar BNR a blocat tranzacția. BNR a avut atunci semne de întrebare legate de proveniența banilor cu care OTP voia să facă achiziția. 

CULISELE STATULUI PARALEL. Dosarul condamnării lui Ovidiu Tender a fost desființat de instanță! Alina Bica a scăpat de condamnare

Leave a Reply