Ce sunt proteinele și cum poate fi înlocuită carnea din alimentație, fără probleme pentru sănătate

 

1. Rolul proteinelor în organismProteinele sunt alcătuite din aminoacizi, care sunt esențiali pentru construirea și repararea țesuturilor, producerea enzimelor și hormonilor și multe alte funcții vitale. Fără un aport adecvat de proteine, organismul nostru nu poate funcționa corect.

2. Nevoia de proteineAdulții au nevoie, în medie, de 46-56 grame de proteine pe zi, deși această cantitate poate varia în funcție de vârstă, sex, nivel de activitate fizică și alte factori.

3. Proteinele în dieta vegetarianăMulți oameni cred că este dificil pentru vegetarieni să obțină suficiente proteine fără a consuma carne. Cu toate acestea, există multe surse vegetale bogate în proteine care pot fi incluse în dieta zilnică.

Cele mai bune înlocuitoare vegetariene pentru proteinele din carne includ:

Leguminoase: Linte, năut, fasole și mazăre sunt surse excelente de proteine. De exemplu, o cană de linte gătită conține aproximativ 18 grame de proteine.

Quinoa: Spre deosebire de majoritatea cerealelor, quinoa este o sursă completă de proteine, ceea ce înseamnă că conține toți aminoacizii esențiali. O cană de quinoa gătită oferă aproximativ 8 grame de proteine.

Tofu și tempeh: Aceste produse pe bază de soia sunt surse excelente de proteine. 100 de grame de tofu conțin aproximativ 8 grame de proteine, în timp ce aceeași cantitate de tempeh conține aproximativ 19 grame de proteine.

Nuci și semințe: Migdale, nuci de caju, semințe de chia și semințe de in sunt doar câteva exemple de nuci și semințe care conțin o cantitate bună de proteine.

Seitan: Cunoscut și sub numele de “carne de gluten”, seitan este o sursă bogată de proteine, cu aproximativ 25 grame de proteine pentru fiecare porție de 100 de grame.

A fi vegetarian nu înseamnă a compromite aportul de proteine. Există numeroase surse vegetale de proteine care pot fi integrate cu ușurință în dieta zilnică. Cheia este diversitatea și planificarea atentă a meselor pentru a asigura un aport echilibrat de nutrienți. Cu opțiunile potrivite și cunoștințele adecvate, vegetarienii pot avea o dietă completă și echilibrată.

Leave a Reply