Ce erau luminilă apărute pe cerul nopții în Galați. Autoritățile au explicat

 

De altfel, luminile au putut fi observate pe cer din mai multe localităţi ale judeţului, precum Tulucești, Grivița, Fântânele, Târgu Bujor. Luminile au fost filmate inclusiv în localitatea Smârdan, din apropierea municipiului Galaţi, acolo există un poligon NATO.

Reprezentanții ISU Galați susțin că nu au primit apeluri la 112 despre posibile drone și nu știu de unde provin luminile de pe cer.

Dar explicația a venit de la Ministerul Apărării Naționale: „Partenerii americani au efectuat, în data de 1 aprilie 2024, trageri în poligonul Smârdan“.

Prefectura Galați a întărit comunicatul MApN: „Facem precizarea că așa-numitele <obiecte zburătoare> filmate pe cerul Galațiului au provenit de la tragerile de artilerie cu proiectile de iluminarea a câmpului tactic din cadrul exercițiului de noapte din Poligonul Smârdan. Populația nu trebuie să intre în panică, acestea fiind exerciții militare uzuale, planificate de Garnizoana Galați“.

Instituția guvernamentală a transmis și programul tragerilor cu muniție reală de la Smârdan, care se desfășoară pe timp de zi și de noapte toată luna aprilie, în perioade de câte patru zile, în intervalul orar 9.00-23.00. „În aceste perioade este interzis accesul populației, animalelor și vehiculelor în perimetrul poligonului. De asemenea, trebuie respectate restricțiile de circulație pe drumurile de acces spre poligon și semnificațiile tăblițelor/panourilor indicatoare <Trecerea interzisă – Poligon de tragere>“, mai avertizează Prefectura Galați.

Centrul de Instrucție pentru Luptă Smârdan (Poligonul de tragere Smârdan) se află în partea de sud a judeţului Galaţi, la 15 kilometri de municipiul Galaţi. Acesta asigură cazarea pentru sute de militari, fiind omologat pentru exerciţii ale infanteriei, tancurilor, trupelor chimice, precum şi trageri ale aviaţiei.

În ultimii ani, la Smârdan s-au derulat exerciţii militare multinaţionale de mare amploare. Deși sunt obișnuiți cu bubuiturile provocate de trageri, oamenii din zonă spun că acestea s-au întețit de când a început războiul în Ucraina.

Leave a Reply