Care este cel mai vechi oraș din lume. Are 10.000 de ani și ascunde o semnificație specială

Potrivit atestărilor documentare, se pare că cel mai vechi oraș din lume se află în Palestina și există de mai bine de 10.000 de ani. Este vorba despre orașul Ierihon, care a apărut cu aproximativ 8 milenii înaintea erei noastre.

În limba ebraică, numele orașului înseamnă ”luna”. Așezarea de pe Valea Iordanului se află la 260 de metri sub nivelul mării și nu este numai cel mai vechi, ci și orașul cu cea mai joasă altitudine de pe planetă. De-a lungul timpului, arheologii au descoperit aici nu mai puțin de 23 de situri care datează de mai bine de 10.000 de ani.

În tot acest timp, așezarea a fost supusă mai multor asedii. Din cauza acestora, dar și a dezastrelor naturale, orașul a trebuit să fie reconstruit. Oamenii nu au părăsit niciodată locul, astfel că civilizațiile s-au perpetuat pe parcursul celor 10 milenii.

Arhitectura lui îl face să semene cu o fortăreață naturală. În Antichitate, Ierihonul era un important centru comercial. Mențiuni cu privire la acest oraș sunt și în Biblie, fiind locul unde a sosit poporul evreu pe pământul făgăduinței.

  Topul orașelor cu vechime mareByblos, Liban (6000 î.Hr.)Damasc, Siria (5000 î.Hr.)Ierusalim, Israel (4500 î.Hr.)Susa/Shush, Iran (4200 î.Hr.)Plovdiv, Bulgaria (4000 î.Hr.)Gaziantep, Turcia (3650 î.Hr.)Alep, Siria (3000 î.Hr.)Beirut, Liban (3000 î.Hr.)

Leave a Reply