Alegeri 2024. Secțiile de votare s-au deschis la ora 7:00. Ce alegem la scrutinul de astăzi

Secțiile de votare s-au deschis la ora 7:00. Românii sunt așteptați, așadar, la urne să-și aleagă primarii, consilierii locali și județeni, șefii consiliilor județene, dar și europarlamentarii.

Persoanele care nu se pot deplasa la secția de votare au posibilitatea de a vota cu ajutorul urnei mobile.

Scrutinul de astăzi este de o importanță majoră, întrucât cetățenii își vor exprima opinia atât asupra celor care îi vor reprezenta în administrația locală, cât și asupra celor care vor apăra interesele României la nivel european.

Cetățenii români cu drept de vot care participă la alegerile locale 2024 vor pune ștampila pe candidații sau formațiunile preferate pentru pozițiile din administrația publică, într-un singur tur, respectiv:

primari/primari de sector – scrutin uninominal;consilieri locali – sistem electoral proporțional, cu liste închise (candidații și ordinea acestora pe liste sunt decise de partide);consilieri județeni/consilieri generali – sistem electoral proporțional, cu liste închise (candidații și ordinea acestora pe liste sunt decise de partide);președinți ai consiliilor județene/primarul general – scrutin uninominal.Alegeri 2024. Cum arată lista candidaților pentru București și care este ordinea lor pe buletinele de vot

În plus, alegătorii votează și formațiunea, alianța sau candidatul independent despre care consideră că îi va reprezenta cel mai fidel interesele la nivelul Parlamentului European.

Astfel, fiecare alegător din țară va primi cinci buletine – patru pentru aleșii locali și unul pentru eurodeputați -, pentru a le ștampila în cabinele de vot.

Bucureștenii vor avea la îndemână 9 opțiuni de vot la alegerile locale de astăzi pentru primăria Capitalei și pentru Consiliul General al Municipiului București.

Ordinea candidaților pentru Primăria Generală a Capitalei pe buletinul de vot la alegerile locale 20241. Gabriela Firea – PSD;2. Sebastian Burduja – PNL;3. Mihai Enache – AUR;4. Dorin Iacob – Alternativa Dreaptă;5. Diana Șoșoacă – Partidul S.O.S. România;6. Cristian Popescu Piedone – PUSL;7. Alexandru Pânișoară – Partidul Ecologist Român;8. Nicușor Dan – independent, susținut de Alianța Dreapta Unită și REPER;9. Filip Constantin Titan – candidat independent.Ordinea partidelor pe buletinul de vot pentru Consiliul General al Municipiului București la alegerile locale 20241. PSD;2. PNL;3. AUR;4. Alternativa Dreaptă;5. Partidul S.O.S. România;6. PUSL;7. Alianța Dreapta Unită;8. Partidul Ecologist;9. REPER.

Secțiile de votare s-au deschis la ora 7:00 și vor rămâne deschise până la ora 22:00. Programul poate fi prelungit până la cel mult ora 23:59, dacă președintele secției de vot constată că sunt multe persoane la rând care nu ar putea să își exercite dreptul de vot până la ora 22:00.

Calendarul alegerilor din 2024

Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Românii sunt chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României.

Calendarul alegerilor din România în 2024 a fost stabilit de coaliția PSD-PNL. 2024 este primul an în care toate alegerile au loc în același an.

9 iunie 2024 – alegeri locale și alegeri europarlamentare15 și 29 septembrie 2024 – alegeri prezidențiale (surse)8 decembrie 2024 – alegeri parlamentare 

 

 

 

Leave a Reply