7 motive sa incepi a citi cu copilul tau carti pentru copii chiar azi

Cartile ilustrate fac parte din viata copiilor si majoritatea parintilor adora sa petreaca timp alaturi de copilul lor citind. Stim cu totii ca cititul diverselor carti pentru copii este benefic pentru invatarea si dezvoltarea lor, dar de ce sunt atat de importante anume cartile ilustrate?

Cartile ilustrate fac parte din viata copiilor si majoritatea parintilor adora sa petreaca timp alaturi de copilul lor citind.

Stim cu totii ca cititul diverselor carti pentru copii este benefic pentru invatarea si dezvoltarea lor, dar de ce sunt atat de importante anume cartile ilustrate?

Raspunsul este simplu: Pentru ca aceste carti ilustrate pentru copii aduc beneficii enorme copiilor care se afla in faza incipienta a dezvoltarii abilitatilor lor de citire. Ilustratiile prezentate alaturi de text ofera instrumente nepretuite pentru a-i ajuta pe copii sa-si dezvolte intelegerea, fluenta, vocabularul si alte abilitati fundamentale de alfabetizare. Imaginile din diferite carti copii dau viata paginilor, servind drept foaie de parcurs vizual pentru poveste.

In continuare vorbim despre 7 motive sa incepi a citi impreuna cu copilul tau chiar de azi:

  • Copii prind gustul de carte

Cartile ilustrate sunt de obicei primele carti citite copiilor, mai ales datorita imaginilor, dar si pentru ca povestile sunt scurte si usor de urmarit.

  • Sunt incurajate conversatiile

Imaginile din carte, precum si cuvintele incep conversatiile si pot incuraja alte activitati, cum ar fi numararea sau recunoasterea culorilor. Interesant este faptul ca cercetarile au aratat ca parintii care vorbesc mai mult cu copiii lor le ofera un avantaj si o baza solida de invatare care isi va avea rosul in primii ani de scoala.

  • Creaza conexiuni

Lectura creeaza o legatura minunata intre cititor si copil, adesea fiind o modalitate de a „sparge gheata” si de a intari relatii slabe intre parinte si copil.

  • Consolideaza abilitatile de gandire vizuala

Conectand imaginile de pe pagina cu cuvintele din poveste ii ajutam pe copiii sa inteleaga cuvintele, precum si sa conecteze cu un sens textul de imagine ca sa creeze un ansamblu.

  • Introducerea in lumea artei

Ilustratiile nu sunt doar decorarea textului. Ele sporesc povestea si emotiile. Contextul incurajeaza un copil sa se intoarca la diferite imagini de mai multe ori, observand lucruri noi, citind emotiile si interactiunile personajelor, posibile situatii secundare care sunt afisate doar in imagini.

  • Ajuta copiii sa devina mai buni ascultatori

Stand si ascultand o poveste fara sa vorbeasca (daca nu li se cere), ei dezvolta abilitati critice de ascultare si de rabdare.

  • Introduce concepte complexe intr-un mediu sigur

Folosind o poveste pentru a vorbi despre subiecte noi sau potential tulburatoare, cum ar fi moartea, boala, supararea sau dezamagirea, aceasta ii ajuta pe copii sa proceseze si sa inteleaga mai bine informatiile intr-un mod mai bland.

Dupa cum se observa, cartile ilustrate pentru copii joaca un rol decisiv in dezvoltarea copilului si nu ar trebui neglijate sub nici un pretext.

2 Comments

  1. Este foarte important sa citesti impreuna cu copilul tau, poate chiar il inveti sa citeasca unei jucarii preferate cand va stii sa faca acest lucru.

Leave a Reply