Zile libere 2024. Când vine și cât durează următoarea super-minivacanță

Românii beneficiază în anul 2024 de 17 zile de sărbătoare legală, în care practic nu își vor desfășura activitatea la locul de muncă.

Anul acesta vacanța de 1 Mai continuă cu zilele libere dedicate Sărbătorilor Pascale – 6 zile în total (1-6 mai)

Zece din cele 17 zile nelucrătoare de sărbătoare legală pică în timpul săptămânii, iar restul în zilele nelucrătoare. Datorită faptului că 7 dintre cele 17 zile nelucrătoare de sărbătoare legală pică în weekend, salariații care au un program de lucru de luni până vineri se vor bucura de doar 10 zile libere. Ziua de 1 mai, este prima zi liberă care urmează, când se sărbătorește Ziua Muncii și care va pica în timpul săptămânii, într-o zi de miercuri.

În anul 2024, cei care lucrează la stat vor avea în plus zilele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024 libere, cu scopul de a crea punți între zilele deja libere și weekenduri. Așadar, până la sfârșitul anului 2024, românii mai au unsprezece zile libere legale. Potrivit legislației, angajații au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile. În caz că această compensare nu poate fi acordată, angajații au dreptul la un spor salarial de cel puțin 100% din salariul de bază. Angajatorii care nu acordă salariaților timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.

Leave a Reply