Vladimir Putin şi Kim Jong Un și-au oferit puşti unul altuia și s-au adresat cu apelativul „tovarășe”

“Putin i-a oferit lui Kim o mănuşă de la un costum spaţial, care a fost utilizat în spaţiu de mai multe ori. El i-a dăruit de asemenea lui Kim o carabină de fabricaţie rusească de cea mai înaltă calitate. În schimb, a primit o carabină fabricată în Coreea de Nord”, a afirmat pentru presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Aceste cadouri au o valoare simbolică într-un moment în care SUA suspectează Rusia că încearcă să ajungă la un acord cu Phenianul pentru livrări de echipamente militare nord-coreene cu scopul de a sprijini campania sa în Ucraina.

Vizita în Rusia a liderului nord-coreean Kim Jong Un, care a început marţi, va dura “încă câteva zile”, a indicat Peskov, fără să ofere alte detalii.

Preşedintele Vladimir Putin a acceptat “cu recunoştinţă” invitaţia lui Kim de a efectua o vizită în Coreea de Nord, a confirmat el jurnaliştilor, ceea ce alimentează îngrijorările SUA că o axă Moscova-Phenian renăscută ar putea susţine armata rusă în Ucraina şi ar putea oferi lui Kim tehnologie sensibilă pentru rachete, scrie Agerpres.Invitaţia a fost făcută în timpul unui summit pe cosmodromul Vostocinîi – la aproape 8.000 de kilometri est de Moscova, în Extremul Orient al Rusiei – în cadrul căruia cei doi au abordat chestiuni militare, războiul din Ucraina şi sprijinirea programului de sateliţi al Coreei de Nord.

Spunându-şi unul altuia “tovarăş”, cei doi lideri au închinat câte un pahar cu vin rusesc miercuri pentru prietenia lor, după ce Putin (70 de ani) i-a arătat lui Kim (39 de ani) cea mai modernă instalaţie de lansare spaţială a Rusiei şi au purtat discuţii alături de miniştrii apărării.

“La finalul recepţiei, Kim Jong Un l-a invitat în mod politicos pe Putin să viziteze Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC) într-un moment convenabil”, a precizat KCNA, agenţia oficială nord-coreeeană, referindu-se la denumirea oficială a Coreei de Nord.De la invazia Rusiei în Ucraina în 2022, Putin a călătorit rar în străinătate.Pentru SUA şi aliaţi, prietenia în creştere dintre Kim şi Putin reprezintă o preocupare. Washingtonul a acuzat Coreea de Nord că a furnizat arme Rusiei, dar nu este clar dacă au fost efectuate într-adevăr livrări.

Atât Rusia, cât şi Coreea de Nord au negat aceste afirmaţii şi au spus că îşi vor aprofunda cooperarea în domeniul apărării. În timpul unei vizite în Coreea de Nord în luna iulie, ministrului rus al apărării, Serghei Şoigu, i-au fost arătate de către Kim rachete balistice interzise de comunitatea internaţională.Kim urma să viziteze joi fabricile de aviaţie militară şi civilă din oraşul rusesc Komsomolsk pe Amur şi să inspecteze Flota rusă din Pacific cu baza la Vladivostok, care îi va face o “demonstraţie militară”, a declarat Putin.Consiliul de Securitate Naţională (NSC) al Coreei de Sud a declarat joi că Rusia şi Coreea de Nord vor “plăti un preţ” dacă vor încălca rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU.În timpul unui prânz somptuos cu găluşte ruseşti “pelmeni” din crab de Kamceatka, supă de peşte alb de Amur şi sturion, Kim a rostit miercuri un toast pentru sănătatea lui Putin, pentru victoria “marii Rusii” şi pentru prietenia ruso-nord-coreeană, prezicând o victorie a Moscovei în “lupta sa sacră” cu Occidentul.

Coreea de Nord a fost fondată în septembrie 1948 cu sprijinul Uniunii Sovietice, iar Moscova a susţinut-o timp de decenii în perioada Războiului rece, deşi acest sprijin a scăzut după prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991.În ultimii ani, China a fost văzută ca fiind puterea cu cea mai mare influenţă asupra lui Kim, dar liderii de la Phenian au încercat adesea să ţină în echilibru legăturile cu Moscova şi cu Beijingul.

Desfăț culinar la dineul oferit de Vladimir Putin, la Cosmodromul Vostocini – Cu ce bunătăți l-a tratat pe Kim Jong Un – VIDEODupă ce i-a luat locul lui Boris Elţîn în 1999, Putin a vizitat Phenianul în iulie 2000 pentru o întâlnire cu Kim Jong Il, tatăl lui Kim Jong Un.La summitul de miercuri, nu a fost clar cât de departe era dispus să meargă Putin pentru a îndeplini solicitările nord-coreene în materie de înaltă tehnologie, notează Reuters.Pe fondul luptelor de artilerie din Ucraina, Rusia şi-a sporit producţia de obuze, dar o linie de aprovizionare nord-coreeană i-ar putea fi utilă.Se crede că Coreea de Nord are un stoc mare de proiectile de artilerie şi rachete compatibile cu armele din epoca sovietică, precum şi un istoric de producţie a unor astfel de muniţii.

Întrebat dacă Rusia ar putea să elimine pur şi simplu sancţiunile impuse Coreei de Nord, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia rămâne un membru responsabil al Consiliului de Securitate al ONU.

Val de ironii pe internet la adresa lui Putin. Modul stângaci în care umblă cu mouse-ul de la calculator VIDEODar el a adăugat că Moscova îşi va dezvolta relaţiile cu Coreea de Nord în conformitate cu propriile interese.

Departamentul de Stat al SUA a declarat că administraţia Biden “nu va ezita” să impună sancţiuni suplimentare Rusiei şi Coreei de Nord dacă acestea vor încheia noi tranzacţii cu arme.Diplomaţi ruşi au acuzat SUA că dau dovadă de ipocrizie când critică summitul Putin-Kim pentru că, în opinia lor, Washingtonul a semănat haos şi a trimis arme aliaţilor lor din întreaga lume. “SUA nu au dreptul să ne dea lecţii despre cum să trăim”, a spus ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, într-un comunicat.

Moscova a anunțat victoria partidului lui Putin în teritoriile ocupate din Ucraina. UE nu s-a lăsat convinsă și a transmis un avertismet dur

Leave a Reply