Violențele continuă în Kazahstan, pentru a 4 zi consecutiv: Poliția anunță „eliminarea” a zeci de protestari, la Almatî se aud focuri de armă. Este așteptat ajutor străin

Ulterior, poliţia din cel mai mare oraş al ţării a afirmat, potrivit agenţiei de presă ruse Interfax, preluată de Reuters, că zeci de participanţi la revoltă au fost „eliminaţi”.

O alianță de securitate condusă de Rusia a statelor foste sovietice va trimite forțe de menținere a păcii în Kazahstan, a anunțat premierul armean, după ce președintele kazah a cerut ajutorul pentru a înăbuși protestele violente și mortale.

Prim-ministrul armean, Nikol Pashinyan, a declarat  pe Facebook, că un număr nespecificat de forțe de menținere a păcii va merge în Kazahstan pentru o perioadă limitată pentru a stabiliza situația după ce mai multe clădiri ale statului au fost incendiate și aeroportul internațional din Almaty a fost asediat.

Opt trupe de poliție și gărzi naționale au fost ucise în timpul violențelor de marți și miercuri, a declarat miercuri agenția de stat Sputnik a Rusiei, citată de Ministerul de Interne din Kazahstan. Agențiile de presă ruse, citând presa din Kazahstan, au declarat ulterior că doi soldați au fost uciși în ceea ce au descris ca fiind o operațiune antiteroristă pe aeroportul din Almaty. 

Declanșate inițial de furia față de creșterea prețului combustibilului, protestele s-au răspândit rapid pentru a lua o opoziție mai largă față de predecesorul președintelui Kassym-Jomart Tokayev, Nursultan Nazarbayev, care și-a păstrat influența, în ciuda faptului că a demisionat în 2019, după o guvernare de aproape trei decenii.

Leave a Reply

Generated by Feedzy