Violențe la protestele din Italia împotriva vaccinării și a certificatului COVID-19

Aproximativ 1.000 de persoane au participat sâmbătă la o acțiune autorizată de forțele de ordine, în piaţa din faţa catedralei Sfântul Ioan Lateran.

În momentul în care o parte dintre protestatari au început un marș spre centrul istoric din Roma a început blocajul poliției și al scutierilor. Atunci au început tensiunile și îmbrâncelile cu poliția. 

Mai multe alte manifestaţii au avut loc sâmbătă în Italia pentru a denunţa certificatul de vaccinare, precum şi recenta obligativitate a vaccinării pentru toate persoanele cu vârsta de peste 50 de ani, relatează AFP.

Guvernul italian, confruntat cu o creştere importantă a infecţiilor din cauza variantei Omicron, mult mai contagioasă, a decis la sfârşitul lunii decembrie să solicite începând de la 10 ianuarie certificatul de vaccinare pentru accesul în transportul public, hoteluri, la terasele restaurantelor, târguri şi congrese, precum şi pentru acces în piscine şi în săli de sport.

 

Certificatul de vaccinare, denumit în Italia “green pass rinforzato”, se obţine doar după schema completă de vaccinare sau după vindecarea de COVID-19.

Cu zece zile în urmă, guvernul a decis să introducă vaccinarea obligatorie pentru toate persoanele cu vârsta de peste 50 de ani, cu excepţia celor recent vindecaţi.

Până la 10 ianuarie, pentru a călători cu trenul şi cu avionul, era suficient să dispui de un certificat sanitar “de bază”, care putea fi obţinut în urma vaccinării, dar şi cu un test negativ.

Italia, prima ţară europeană crunt lovita de pandemie, a ajuns la un bilanț de peste 140.000 de decese în cei doi ani de pandemie. 

Leave a Reply