Vești extraordinare pentru români: Noi vouchere de la 1 ianuarie 2024. Acestea pot fi preschimbate în bani

Anunțul ANAF este destinat persoanelor care prestează activități în gospodăriile unei familii sau ale unui persoane singure. Aceste activități vor fi remunerate cu tichete casnice. 

Potrivit legii, activitatea casnică reprezintă activitatea ocazională, necalificată, desfășurată de un prestator casnic în legătură cu gospodăria/gospodăriile unei familii sau a/ale unei persoane singure, în calitate de beneficiar casnic.

Legea menționează faptul că activitatea casnică nu este efectuată în scop comercial și nu se efectuează în beneficiul unor terți.

Cristi Borcea își testează anti-drog copiii acasă de trei ori pe an. Ce l-a determinat să dea milităria jos din pod

Românii vor putea beneficia de aceste tichete de activități casnice începând cu 1 ianuarie 2024. Un tichet va avea o valoare nominală de 15 lei, valoare care va putea fi ajustată anual.

Cei care vor dori să le vândă sau să le dea cunoscuților se vor lovi, însă, de rigorile legii, întrucât actul normativ prevede faptul că transferul acestor tichete este interzis.

Activitățile pentru care se vor da tichetele:

Activitățile pentru care pot fi emise aceste noi vouchere includ serviciile de curățenie și igienizare, spălatul și călcatul rufelor, serviciile de croitorie, serviciile de preparare a hranei, serviciile de îngrijire corporală, hrănire, supraveghere a beneficiarului casnic dependent.

Un primar din Buzău și-a făcut conac de lux și și-a asfaltat curtea, în timp ce localnicii merg prin noroaie

De asemenea, prin tichete de activități casnice pot fi remunerate și activitățile desfășurate de persoanele care exercită ocazional profesia de bonă.

Actul normativ mai prevede faptul că prestatorul casnic nu poate fi un membru al familiei beneficiarului casnic.

De unde se pot achiziționa tichetele:

– De la oricare dintre Agențiile pentru Ocuparea Forței de Muncă județene și a Municipiului București- De la furnizorul de servicii universal privind serviciile poștale- De pe platformă electronică de evidență a desfășurării activităților casnice, care este accesibilă online sau prin intermediul unei aplicații mobile, de pe orice dispozitiv electronic.

Tichetele de activități casnice au o valoare de 15 lei, care poate fi actualizată anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Lovitură pentru bugetari! Ce se întîmplă cu creșterile salariale?

Important de menționat este faptul că acestea nu sunt transferabile și nu pot fi utilizate pentru achiziția altor bunuri și servicii. Mai mult decât atât, pot fi utilizate numai de către prestatorul casnic ale cărui date sunt completate pe acestea.

Un lucru extrem de important este faptul că tichetele de activități pot fi preschimbate în bani de către prestatorul casnic în maximum 12 luni de la data primirii acestora, la oricare dintre Agențiile pentru Ocuparea Forței de Muncă sau de la furnizorul de serviciu universal ori, după caz, prin ordin de plată sau transfer în contul bancar indicat de către prestatorul casnic prin platforma electronică de evidență a desfășurării activităților casnice.

Prestatorul casnic va datora impozit pe venit și contribuție de asigurări sociale (CAS) pentru veniturile realizate din desfășurarea activităților casnice.

În situația în care prestatorul casnic nu este asigurat în sistemul de Asigurări Sociale de Sănătate, acesta dobândește calitatea de asigurat, fără plata contribuției, și are dreptul la pachetul de servicii medicale de bază, informează ANAF.

Premierul Marcel Ciolacu: România se bazează pe sprijinul Franței pentru aderarea la Spațiul Schengen

Leave a Reply