Vaccinul Moderna, adaptat special pentru tulpina Omicron, va intra în etapa testelor clinice. Când va fi disponibil pentru populație

“Vaccinul este finalizat în această perioadă… ar trebui să intre în testele clinice în săptămânile următoare. Sperăm ca în luna martie să avem datele necesare pentru a le transmite autorităţilor cu rol de reglementare, pentru a pune la punct următorii paşi”, a declarat Stephane Bancel într-o conferinţă organizată în format virtual în marja Forumului Economic Mondial de la Davos.

Moderna dezvoltă, de asemenea, un vaccin monodoză care combină doza “booster” a vaccinului său anti-COVID-19 cu vaccinul său experimental împotriva gripei.

Potrivit declaraţiilor făcute de Stephan Bancel, în cel mai bun scenariu, vaccinul combinat COVID-antigripal ar putea deveni disponibil în toamna anului 2023, cel puţin în anumite ţări.

La începutul lunii ianuarie, CEO-ul Moderna a spus că oamenii ar putea avea nevoie de a patra doză de vaccin în toamna anului 2022, pe măsură ce eficacitatea dozelor “booster” împotriva COVID-19 va începe cel mai probabil să scadă pe parcursul lunilor viitoare.

Totuşi, campaniile de vaccinare cu doze “booster” au fost privite cu scepticism din partea unor experţi, care nu ştiu dacă – şi nici cât de răspândită la nivelul populaţiei – ar trebui să devină vaccinarea cu aceste doze. 

La aceeaşi conferinţă de luni, principalul expert american în boli infecţioase, Anthony Fauci, a spus că nu există dovezi conform cărora vaccinarea repetată cu doze “booster” ar putea să suprasolicite sistemul imunitar.

Anthony Fauci a mai spus că obiectivul principal ar trebui să fie acela de a obţine o doză “booster” care să inducă o reacţie imunitară împotriva mai multor variante potenţiale ale noului coronavirus. 

Leave a Reply

Generated by Feedzy