Un acord Israel-Hamas este „foarte aproape”. Netanyahu: Sper că vor fi vești bune în curând. Încetarea focului, la schimb cu eliberarea ostaticilor israelnieni

Oficialii Hamas sunt „aproape de a ajunge la un acord de armistițiu” cu Israelul, iar grupul și-a transmis răspunsul mediatorilor din Qatar, a declarat liderul Hamas, Ismail Haniyeh, într-o declarație trimisă Reuters de consilierul său.

“Facem progrese. Nu cred că merită să spunem prea multe, nici măcar în acest moment, dar sper că vor fi vești bune în curând”, a afirmat și premierul israelian Benjamin Netanyahu, conform biroului premierului israelian.

Președintele american Joe Biden a declarat reporterilor că un acord de eliberare a unora dintre cei peste 200 de ostatici ținuți de Hamas este foarte aproape. „Echipa mea se află în regiune care circulă între capitale. Acum suntem foarte aproape, foarte aproape, pentru a aduce unii dintre acești ostatici acasă foarte curând”, a spus el.

„Dar nu vreau să intru în detalii pentru că nu se face nimic până nu este gata”.

O sursă familiarizată cu negocierile a declarat că Hamas va elibera 50 de femei și copii, inclusiv unii străini, în timp ce Israelul eliberează 150 de prizonieri palestinieni, majoritatea femei și minori, în timpul unei încetări a focului de patru zile.

Un oficial american care are informații despre discuțiile facilitate de Qatar a dat aceleași cifre pentru eliberarea de către fiecare parte, spunând că cei 50 de ostatici care vor fi eliberați vor fi în mare parte femei și copii, luptele fiind întrerupte timp de patru sau cinci zile.

Militanții Hamas au luat 240 de ostatici israelieni după raidul lor transfrontalier și masacrele din 7 octombrie, care au declanșat intervenția militară masivă a Israelului.

Leave a Reply