Sorin Cîmpeanu, anunț despre închiderea școlilor în valul 5 – OMICRON. APEL pentru testarea COVID-19

„Luăm în considerare punctul de vedere al Ministerului Sănătății care spune că școlile nu trebuie închise. Din perspectiva educației, momentul este total nepotrivit, pentru că în săptămâna 10-14 ianuarie, urmează să se încheie situația școalară, pentru semestrul 1.

Din perspectivă legală cei care au făcut această solicitare, către Ministerul Educației, dovedesc o gravă necunoaștere a legislației, deoarece Ordonanța de urgență 99 din 10 septembrie 2021 permite trecerea în online doar până la data de 10 ianuarie. Nu există nici măcar bază legală a trecerii în online a școlilor”, a declarat ministrul Educației, vineri seară, la un post TV.

Sorin Cîmpeanu a răspuns astfel solicitării făcute de Federația Părinților și Aparținătorilor Legali (FEPAL) pentru școală online timp de câteva zile – în următoarea săptămână, 10-14 ianuarie, pentru reducerea impactului evoluției valului 5.

Reamintim că ministrul Sănătății – Alexandru Rafila a anunțat vineri că decizia de a închide sau nu școlile „trebuie să ţină cont de modul în care se manifestă această variantă din punct de vedere clinic şi dacă vor fi cazuri multe, dar cu o proporţie mică de cazuri care ajung în spital, atunci nu avem niciun motiv să întrerupem activitatea şcolară. Dacă vor fi cazuri multe, cu blocarea spitalelor atunci poate fi luată o măsură temporară”.

În același timp, ministrul Cîmpeanu a reamintit de problema testării în școală și a făcut un apel către cei de la IGSU să deblocheze situația testelor destinate școlilor.

„Testele sunt necesare pentru funcționarea școlilor în condiții de siguranță. Solicităm în continuare către IGSU să se facă toate eforturile pentru deblocarea situației. Nu am niciun fel de estimare, ministerul nu este implicat nici în licitație, nici în contractare. Singurul în măsură este IGSU”, a mai declarat Sorin Cîmpeanu.

Testarea în școli a fost suspendată după ce achiziția testelor a fost blocată la începutul acestui an. Raed Arafat a anunţat miercuri, 5 ianuarie, că achiziţia privind testele COVID din salivă pentru şcoli a fost contestată la CNSC de una din firmele participante, iar din acest motiv nu va fi semnat niciun contract până nu iese decizia primei instanţe. În majoritatea școlilor din România, testarea a început pe 6 decembrie 2021, însă nu a avut loc de două ori pe săptămână în toate școlile din cauza întârzierii testelor din salivă. În ultima săptămână de școală, până la vacanța de iarnă, testele au lipsit, la fel, din foarte multe școli la nivelul întregii țări. Motivul anunțat de șeful DSU, Raed Arafat, a fost neonorarea comenzilor făcute dar și creșterea prețurilor kiturilor de teste.

În același timp, Sorin Cîmpeanu a vorbit de necesitatea unei legi pentru testarea obligatorie a copiilor împotriva COVID-19. Ministrul Educației a explicat că ar fi nevoie de acest lucru pentru a avea o testare cât mai bună în școli, sugerând că foarte mulți părinți nu fac această procedură și nici nu anunță eventualele rezultate pozitive.

Leave a Reply