Ședință CRUCIALĂ – TVA zero la alimentele de bază, printre MĂSURILE coaliției după creșterea uriașă a prețurilor în 2022

Previziunile specialiștilor în economie sunt destul de sumbre. Analiștii susțin că economia globală nu va reuși să tempereze efectul inflației. Astfel că vor fi creșteri de prețuri și în 2022, iar România va fi lovită și de inflația de pe plan național, din cauza importului masiv, în special la bunuri de consum, relatează Realitatea PLUS.

Analiștii economici avertizează că vom asista și la intrarea în incapacitate de plată în mai multe domenii din cauza facturilor. Mai ales că efectul compensării și plafonării durează până în primăvară, potrivit guvernanților , care au anunțat că vor anunța atunci dacă se va prelungi sau nu sau se va găsi o altă formulă. Este vorba și de marii consumatori, alături de cei casnici, care vor intra în incapacitate de plată. Pentru că statul nu va reuși astfel să strângă la buget veniturile la nivelul cheltuielilor, fiind și în pericol de faliment economic, mai spun specialiștii.

O soluție foarte bună în acest context pentru țara noastră ar fi agricultura. Analiștii spun că România ar trebui să se bazeze pe modernizarea infrastructurii în agricultură, prin care avem un mare potențial, mai ales pe fondul crizei alimentare ce se anunță. Astfel că am putea fi un exportator de produse agricole.

Soluții pentru cei vulnerabili ar reprezenta o cale bună de urmat de autorități, mai propun specialiștii economici. Anumite tichete , reduceri la alimente medicamente pentru vârstnici.

Rămâne de văzut cum va decide coaliția de guvernare strategia României din următoarea perioadă. O ședință a coaliției pe această temă urmează să aibă luni, potrivit surselor Realitatea PLUS.

Marcel Ciolacu a anunţat, pe 11 ianuarie, că va propune, la prima şedinţă a liderilor coaliţiei de guvernare, reducerea TVA nu doar la energie, ci şi la gaze naturale: „Putem reduce TVA nu doar la energie, ci şi la gaze naturale – şi nu la 1 aprilie, ci din 1 februarie. Acum, nu în aprilie, factura energetică îi arde cel mai tare pe oameni. Aşa face Polonia, din 1 februarie: TVA zero la gaze, îngrăşăminte şi mâncare, plus taxe reduse la carburanţi. Acesta este modul corect de reacţie a statului, pe care îl voi propune ca model de urmat la prima şedinţă a liderilor coaliţiei”.

Președintele PNL, Florin Cîțu, însă nu este de acord cu propunerile avansate de Marcel Ciolacu. Liderul PNL a declarat că ar trebui să discute cu miinstrul de Finanțe să vadă dacă există resurse.

„Eu presupun că preşedintele PSD este un om responsabil, care, atunci când a venit cu această măsură, a discutat-o întâi cu Ministerul Finanţelor, s-a asigurat că există resursele necesare şi că putem să facem acest lucru. Altfel, doar pe hârtie putem să spunem multe şi promisiuni se pot face multe, şi de creşteri de salarii, şi de pensii, şi tăieri de TVA. Toate înseamnă, de fapt, cheltuieli mai mari la buget, venituri mai mici la buget şi un deficit mai mare. Proba este atunci când trebuie să venim cu resursele. (…) Presupun că a avut această discuţie şi că acest cost, care va fi mare, sau reducere de venituri la buget prin această reducere a TVA poate să fie compensat în altă parte – presupun. TVA zero înţeleg că a mai încercat Dragnea, din ce ştiu eu, şi a fost un proiect care nu a putut să fie implementat (…). Ar fi păcat să avem o promisiune făcută românilor, că este posibil să facem acest lucru şi ne permitem, şi apoi să vedem că nu se poate, că nu se încadrează în buget”, a declarat Cîţu marţi seara, la televiziunea națională.

La începutul anului, PSD anunța mai multe măsuri de protecție a cetățenilor, a consumatorilor vulnerabili, afectați de creșterea prețurilor la energie și gaze. Măsurile ar urma să fie solicitate în prima ședință a Coaliției de guvernare, anunța PSD, ca și Marcel Ciolacu săptămâna trecută.

CE MĂSURI PROPUNE PSD

– TVA zero la alimentele de bază- supra-impozitarea profitului furnizorilor de energie electrică și gaze naturale- compensarea bonusului de cogenerare şi a costului pentru certificatele verzi- pachet de sprijin pentru facturile la gaze naturale- cofinanţarea programelor de asigurare a independenţei energetice a fermei- refinanţarea creditelor pentru capitalizarea agricultorilor

Leave a Reply