Se îngheață salariile la stat? Anunțul ministrului Marcel Boloș

Întrebat ce măsuri are în vedere Guvernul în contextul avertismentelor de grevă din mai multe sectoare, Marcel Boloş, ministrul Finanţelor a explicat ce se va întâmpla.

 

Citește și: Marcel Boloș, după ultima vizită în piață: „Prețurile sunt foarte ridicate”

 

“Trebuie să lăsăm trimestrul întâi să meargă cu execuția bugetară până la capăt și să vedem atunci dacă sunt necesare măsuri. Nu înseamnă că măsurile le luăm și facem și începem să dăm tot felul de semnale de nu mai știe mediul de afaceri sau populația ce se întâmplă.”, a spus Marcel Boloş, ministrul Finanţelor.

 

Întrebat ce costuri şi dobânzi au împrumuturile realizate de guvern, Marcel Boloş a spus: “Ne costă rating-ul pe care l-am avut din cauza procedurii de deficit bugetar excesiv. Nu le-am făcut eu. Sunt, dacă vreți, lucruri care s-au întâmplat în trecut, nu vreau să arunc vina pe nimeni, dar avem un rating de țară BBB minus și dobânzile sunt corespunzătoare ratingului de țară”.

 

Citește și: Salariul minim european va fi implementat în acest an. Cu cât ar putea crește salariile românilor – simulări de la Ministerul Muncii

 

Potrivit Agenţiei de evaluare financiară Fitch Ratings, “ratingul ‘BBB minus’ atribuit României este susţinut de calitatea de ţară membră UE şi intrările de capital asociate care susţin convergenţa veniturilor, finanţele externe şi stabilitatea macroeconomică.

 

PIB-ul per capita şi indicatorii de dezvoltare umană sunt peste cele ale altor ţări din categoria ‘BBB’. Însă acestea sunt contracarate de deficitele bugetare şi de cont curent mai mari decât ale altor ţări din aceeaşi categorie, un istoric modest cu privire la consolidarea fiscală, rigidități bugetare crescute şi o poziţie ridicată de debitor extern, se arată în raportul specialiștilor.

 

Fitch prognozează că România va înregistra un deficit guvernamental de 6% în PIB în 2024 şi unul de 6,4% în 2025.

 

Leave a Reply