Rusia reia exporturile de benzină. Cui va vinde carburanți?

Ministerul rus a spus că ar putea reimpune interdicţii de export, dacă va fi necesar, adăugând că stocurile de benzină au crescut la aproximativ 2 milioane de tone.

 

„În ultimele două luni, cu menţinerea unor volume mari de rafinare a petrolului… s-a asigurat saturarea pieţei interne şi s-a creat un excedent în furnizarea de benzină. S-a luat decizia de a înceta interzicerea temporară a exportului de benzină”, a anunțat Ministerul Energiei de la Moscova, potrivit News.ro.

 

Rusia, cel mai mare exportator maritim de motorină din lume, a introdus o interdicţie a exporturilor de combustibili pe 21 septembrie, pentru a aborda preţurile interne ridicate şi penuria.

 

Doar patru state ex-sovietice – Belarus, Kazahstan, Armenia şi Kârgâzstan – au fost scutite. Guvernul a relaxat restricţiile pe 6 octombrie, permiţând exportul de motorină prin conducte, dar a menţinut măsurile privind exporturile de benzină. Livrările de motorină şi alţi combustibili în străinătate prin camioane şi căi ferate au rămas, de asemenea, interzise la acea vreme.

 

Eliminarea interdicţiei ar putea complica eforturile Rusiei de a-şi reduce exporturile de petrol şi produse petroliere cu 300.000 de barili pe zi până la sfârşitul anului, comparativ cu nivelul mediu observat în mai şi iunie.

 

Leave a Reply