Război în Ucraina, ziua 837: Armata rusă a eșuat în ofensiva de la Harkov. Zelenski, mesaj ferm: Avem soluţii noi pentru apărare – LIVE TEXT

UPDATE 6:40 – Preşedintele Volodimir Zelenski, întors din Franţa, unde a avut convorbiri cu Emmanuel Macron şi Joe Biden, le-a spus sâmbătă seara compatrioţilor că Ucraina are noi soluţii pentru apărare. În plus, Zelenski susţine că a ajuns deja la acorduri cu partenerii pentru sistemele suplimentare de apărare aeriană pentru Ucraina, iar unele dintre aceste soluţii vor fi puse în aplicare mai repede, iar altele – „mai aproape de toamnă”.

 „Sunt recunoscător fiecărui lider, fiecărui stat care ne sprijină cu adevărat în acest sens în mod practic”, a declarat Zelenski în discursul video de sâmbătă seară.

Ucraina a insistat pe lângă partenerii ei să îi furnizeze sisteme suplimentare antiaeriene pentru a putea contracara atacurile ruse, mai ales după înăsprirea ofensivei Moscovei. Potrivit lui Zelenski, Ucraina are nevoie de cel puţin şapte sisteme antiaeriene moderne suplimentare, dintre care două pentru a apăra regiunea Harkov (nord-est), care este ţinta unei ofensive ruseşti începând din 10 mai. Italia a anunţat în această săptămână că va furniza Ucrainei un al doilea sistem de apărare antiaeriană SAMP/T. Kievul solicită în special sisteme americane puternice, Patriot, România fiind una dintre ţările luate în calcul pentru a furniza un astfel de armament.

Zelenski a confirmat, pe de altă parte, în discursul de sâmbătă seara, că ofensiva rusească la Harkov a fost oprită. „Acum îi reţinem cât mai mult posibil şi distrugem unităţile ruseşti care intră pe teritoriul nostru şi terorizează regiunea Harkov. Direcţia a fost întărită. Şi va fi întărită în continuare”, a promis Zelenski. În schimb, el a recunoscut că zona Doneţk rămâne „cea mai dificilă” de pe linia frontului.

„De asemenea, lucrăm pentru a asigura mai multe rezerve pentru armata noastră. Acum, datorită discuţiilor şi întâlnirilor din Franţa, avem noi soluţii pentru apărarea ucraineană – din partea Franţei şi a Statelor Unite”, a spus Zelenski, fără a detalia.

El a fost în Franţa pentru a participa la comemorările Debarcării din Normandia şi cu această ocazie a avut discuţii cu preşedinţii Emmanuel Macron şi Joe Biden.

UPDATE 5:20 – Președintele francez Emmanuel Macron și președintele american Joe Biden au anunțat sâmbătă că susțin eforturile de a folosi profiturile excepționale din activele rusești înghețate în beneficiul Ucrainei.

Într-un document comun dat publicității în timpul vizitei lui Biden în Franța, cei doi lideri și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la transferurile către Rusia de armament din Iran și Coreea de Nord și de materiale cu dublă utilizare din China, susținând măsuri de restricționare a acestor transferuri care trec prin sistemele financiare american și francez.

Leave a Reply