Război în Ucraina, ziua 632. Zelenski susține că a preluat inițiativa la Marea Neagră – LIVE TEXT

UPDATE, ora 7:00 – Zelenski salută întrevederea președintelui american cu omologul său chinez

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că recenta întâlnire dintre omologii săi american Joe Biden şi chinez Xi Jinping este “benefică” pentru Ucraina, care se confruntă de aproape doi ani cu invazia lansată de Rusia, relatează AFP.

“Înţelegem că acest fapt este bun pentru noi, întâlnirea lor”, a declarat el după un summit al celor doi lideri, care au convenit reluarea comunicaţiilor militare la nivel înalt, suspendate de mai bine de un an.

Zelenski a spus că nu poate confirma dacă preşedintele american şi omologul său chinez au discutat despre războiul din Ucraina, dar a apreciat că invazia rusă trebuie “abordată într-un mod sau altul” în cadrul unor discuţii între superputeri.

China nu a condamnat niciodată invazia rusă şi şi-a consolidat cooperarea economică, diplomatică şi militară cu Moscova de la începutul acestui conflict în februarie 2022.

La rândul său, administraţia Biden este principalul susţinător al Kievului în Occident şi i-a oferit în mai multe tranşe ajutor financiar şi militar.

Zelenski spune că Rusia strânge rachete pentru a ataca infrastructura energetică la iarnă.

Operațiunea secretă ucraineană numită „Cutia Neagră” a cauzat Rusiei daune de 900 de milioane de dolari în opt luni, a declarat joi Fundația Come Back Alive, care a spus că printre componentele acestui proiect tehnologic militar se află și o dronă, denumită „Beaver” („Castor”), care poate zbura până la 800 de kilometri, relatează Kyiv Independent. Drona Beaver a fost folosită pentru a ataca în interiorul teritoriului rus.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat, joi, că Ucraina a preluat inițiativa Rusiei în Marea Neagră și a forțat flota navală și navele de război ale Rusiei să se retragă, datorită utilizării de către Kiev a dronelor maritime.

Leave a Reply