Prognoza meteo: luna aprilie vine cu temperaturi de august. Anunțul făcut meteorologul ANM, Elena Mateescu

„Vorbim de un sfârșit de martie foarte călduros. Dacă luăm în considerare ziua de 30 martie la 93 de stații meteorologice temperaturile maxime au fost cele mai ridicate valori de când se fac măsurători meteorologice în țara noastră și vorbim de recorduri zilnice, pentru o zi de 30 martie, din care la 41 de stații acestea sunt consemnate ca și recorduri lunare, fiind cele mai ridicate valori de până în prezent pentru luna martie – 30 de grade la Giurgiu, 28 de grade la București-Filaret”, a declarat Elena Mateescu, director ANM.

„Duminică dimineața, la 47 de stații meteorologice temperaturile minime au înregistrat cele mai ridicate valori pentru o dimineață de 31 martie, din care 29 de stații înregistrează recorduri lunare. Deja și duminică e o vreme foarte călduroasă, cu 29 de grade în partea de sud, a sărit cu 27-28 în Capitală și luni o vreme deosebit de caldă, deoarece valorile la scara întregii țări vor fi cuprinse între 25 până la 32 de grade Celsius”, a mai afirmat Mateescu.

„Un debut de lună aprilie foarte călduros, dar în același timp din noaptea de luni spre marți își vor face apariția și precipitațiile, mai ales în jumătatea de vest a țării, acolo unde și intensificările de vânt vor fi susținute, și vorbim de viteze de 55-65 km la oră, iar în zona montană înaltă chiar 90-100 de km la oră. De marți răcirea va fi semnificativă, mai ales în regiunile intracarpatice, de la valori de 25-26 de grade vom consemna valori mai coborâte, cu peste 10 grade Celsius. Ne apropiem de normele specifice datei din calendar. În timp ce în partea de sud-est vor mai fi posibile, de pildă, în estul Munteniei, valori de 27 de grade, inclusiv în Capitală ne așteptăm marți la 24 de grade”, a conchis directorul ANM.

Leave a Reply