Primăria Constanța nu va amenaja 5 urne, așa cum i-au cerut birourile electorale. ”Se poate ajunge inclusiv la anularea alegerilor dacă vor exista contestații” – SURSE. Primăria invocă ”rațiuni financiare”

Primăria Constanța a invocat ”rațiuni financiare” ca justificare la faptul că amenajează doar trei urne pe secție în loc de cinci. Vlad Jipa, purtătorul de cuvânt al BEJ Constanța, a declarat pentru ISE că în urma unui articol publicat de ISE vineri Primăriei Constanța i s-a adus în vedere din nou să amenajeze cinci urne în fiecare secție, câte una separată pentru fiecare buletin, și nu trei urne, din care două cu pereți interiori, așa cum a amenajat primăria în prezent:

”Conform legii, Primarul este cel care asigură dotarea secțiilor de votare având obligativitatea de a asigura cele 5 urne necesare procesului electoral din data de 9 iunie 2024. Din informațiile pe care le dețin, atât BEJ, cât și BECL Constanța au pus în vedere Primarului municipiului Constanța să asigure respectarea legii prin dotarea fiecărei secții de votare cu 5 urne. Urmare a discuțiilor cu reprezentanți ai Primăriei, nu se vor rectifica. Au fost făcute adrese către Primărie. BEM și BEJ respectă legea. Veți fi informați cu privire la următorii pasi”, a transmis purtătorul de cuvânt al BEJ Constanța pentru ISE, potrivit Info Sud-Est.

Sursele din structurile electorale consultate de ISE au explicat faptul că invocarea economisirii de bani prin reducerea urnelor este ”aiuritoare” și că dacă primăria refuză să țină cont de solicitările cu caracter obligatoriu ale BEJ și BECL privind amenajarea urnelor atunci va fi sancționată contravențional. De asemenea, dacă vor exista contestații după încheierea alegerilor privind modul în care acestea s-au desfășurat se poate ajunge până la anularea scrutinului și reluarea acestuia, au mai explicat sursele Info Sud-Est. ISE  a intrat în posesia unei fotografii cu cele trei urne în loc de cinci corpuri separate dintr-o secție de votare. Urnele comune arată astfel (sus, urna mobilă):

Primăria Constanța a declarat pentru ISE că în fiecare secție de votare există ”un ansamblu de urne” care are ”5 incinte distincte” și că nu există riscul ca voturile să fie amestecate, dar nu a explicat de ce nu ține cont de cererile BEJ și BECL și nici nu a transmis câți bani a economisit cu reducerea urnelor de la 5 la 3:

”In fiecare SV este un ansamblu de urne de vot care totalizează 5 incinte distincte, fiecare având câte o fanta distinctă pentru a introduce separat fiecare dintre cele 5 tipuri de buletine de vot așa cum este prevăzut în legislația aferentă. Urnele respecta prevederile legale, OUG 21/2024, art. 9, alin 6 si anume sunt 5 urne cu incinte distincte, fiecare cu orificiu de introducere buletin de vot. Capacul gliseaza partial pentru a descarca buletinele de vot din primul compartiment, apoi se scoate integral pentru a descarca al doilea compartiment. Sau pot decide sa scoata buletinele cu mana din fiecare compartiment. Nu exista riscul sa se amestece buletinele de vot”, a transmis primăria pentru ISE.

Știrea inițială

ISE a scris vineri cum constănțenii vor vota duminică la alegerile locale și europarlamentare în trei urne în loc de cinci, care vor fi separate în interior printr-un perete despărțitor, decizia fiind a primăriei care a invocat ”rațiuni financiare”, după cum a declarat pentru Info Sud-Est judecătoarea Monica Vieru, președinta Biroului Electoral Municipal Constanța (BEMC).

 

Leave a Reply