Oamenii de stiinta demonstreaza faptul ca pisicile chiar isi iubesc stapanii

Chiar daca tindem sa credem, deseori, ca pisicile sunt niste animale inselatoare, viclene, care doar se folosesc de noi, stapanii lor, ca sa le facem toate mofturile, ele chiar ne iubesc. Si nu este un fapt oarecare sustinut de catre cei ce iubesc foarte tare piscile, ci chiar de catre oamenii de stiinta moderni. Haideti sa aflam, asadar, faptul ca pisicile pot fi la fel de prietenoase si iubitoare ca si cainii.
Potrivit unui nou studiu efectuat pe pisici, se pare ca acestea din urma prefera compania si iubirea stapanilor lor in loc de mancare. Se stie ca pisicile ar fi egoiste si antisociale, de obicei, dar aceste noi demonstratii dau peste cap orice alta teorie. Un studiu din luna martie a acestui an care a fost publicat in ziarul Behavioural Processes, a fost condus de catre cercetatori care au efectuat studii cognitive pe pisici, inainte de acestea fiind evaluati cainii si broastele testoase.
Aceste participante la studiu, felinele, au fost luate de la stapanii lor si lasate cateva ore fara mancare, jucarii si contact uman. Nu te gandi ca este o cruzime. S-a facut asta pentru a demonstra ceva! Dupa tot acest timp, pisicile au fost recompensate cu cate un item din fiecare grupa, printre care si contactul cu oamenii. Ei bine, afla ca ele au raspuns cel mai bine la interactiunea cu stapanii lor, decat cu orice altceva (mancare sau jucarii). Doar 37% au ales mancarea in locul stimulilor sociali.
Uite ce au avut de declarat oamenii de stiinta in acest sens: “In timp ce se sugera de mult faptul ca sociabilitatea pisicilor este limitata, poate condusa mai mult spre independenta, am descoperit faptul ca 50% dintre pisici prefera interactiunea cu stimuli sociali chiar daca ar avea de ales intre interactiunea sociala cu un om si alti stimuli din categoriile cele mai preferate de ele”.
Acesti oameni de stiinta au mai sustinut cateva lucruri referitoare la sociabilitatea pisicilor: “Cercetarile tot mai crescande asupra pisicilor sunt dovada clara a abilitatilor complexe socio-cognitive si de rezolvare a problemelor ale acestora. Cu toate acestea, este inca o credinta obisnuita aceea ca pisicile nu sunt prea sociabile sau usor de dresat. Aceasta deconectare poate sa fie, pe de o parte, din cauza unei lipse de cunostinte asupra stimulilor preferati de pisici si, asadar, poate sa duca la o motivatie in plus pentru care sa se afle ceea ce le place, de fapt, felinelor”.
De asemenea, cercetatorii au mai descoperit faptul ca este doar o mica diferenta intre felul in care au reactionat pisicile care au stapan si cele care sunt in cautarea unor proprietari. Asadar, ne putem lua o piatra de pe inima legat de felul in care pisicile ne privesc si acum putem fi siguri ca aceste mici feline chiar ne iubesc cu adevarat, preferandu-ne mancarii sau jucariilor.

Leave a Reply