Novak Djokovic NU joacă la Australian Open – Numărul 1 în tenisul mondial va fi deportat

Novak Djokovic a aflat decizia duminică dimineață. Organizatorii de la Australian Open au anunțat ce se va întâmpla cu tenismanul sârb.

În urma decizie Curți iFederale, Djokovic trebuie să plătească și cheltuielile de judecată, au mai decis magistrații.

Pledoariile avocaților au durat 5 ore, iar cei trei judecători s-au retras pentru a lua o decizie. Sâmbătă, Novak Djokovic a fost reținut și dus înapoi în centrul de carantină, după ce autoritățile din Australia i-au retras viza. Este a doua perioadă de detenție pentru jucătorul sârb, de când a ajuns la Melbourne. Djokovic a petrecut primele patru nopți în detenție la hotel, înainte ca un judecător să-l elibereze săptămâna trecută. Dacă Djokovic va câștiga apelul în instanță, calendarul îi va permite să joace la Australian Open, chiar luni seară (ora locală), potrivit Realitatea PLUS. 

Condiția obligatorie la intrarea în Australia este vaccinarea anti-COVID-19. Novak Djokovic a contestat la Curtea Federală din Australia decizia guvernului australian de a-i revoca viza. Prima revocare a vizei a fost în 6 ianuarie, la intrarea în țară, pe fondul unor neclarități legate de o scutire medicală de a se vaccina, primită sub motivul că ar fi trecut prin boală recent. Un judecător a decis ulterior să invalideze anularea vizei, invocând vicii de procedură.

Noi suspiciuni au apărut apoi în legătură cu testul pozitiv de COVID pe care Djokovic l-ar fi primit la 16 decembrie 2021 în Serbia. Totul pentru că sportivul nu a intrat imediat în carantină și a avut apariții în public. În final, Djokovic  a recunoscut și că a călătorit în Spania înainte cu două săptămâni de a veni în Australia. Aceasta nu era consemnată însă și în declarația pe care o prezentase când a sosit la Melbourne.

Deliberările de sâmbătă s-au întins până târziu în noapte, după care cei trei judecători ai Curții Federale s-au retras pentru deliberări.

Avocații lui Novak Djokovic au susținut că în niciun moment jucătorul sârb nu a incitat la nevaccinare și nu a pus în pericol vreo persoană din Australia. Guvernul nu poate dovedi într-un mod rațional că prezența sa ar putea influența opoziția față de vaccinare, au pledat avocații apărării.

În același timp, avocații guvernului australian susțin că Djokovic a devenit de-acum un simbol pentru grupurile antivaccinare, implicit pentru susținerea teoriilor antivaccinare, ceea ce ar pune în pericol sănătatea publică și campania de vaccinare anti-COVID-19.

Pledoaria avocatului Ministerului Imigrării, Stephen Lloyd: ,,Nu este vorba doar de declarația publică a aplicantului vizei că el se opune vaccinării, ci faptul că el încă este nevaccinat tocmai în această etapă a pandemiei. Chiar și înainte de apariția vaccinurilor, el era împotriva lor. Iar asta nu însemnă că ești în poziție neutră.

Se poate spune că o persoană, în poziția în care se află solicitantul vizei, putea să se vaccineze dacă dorea. Sigur că a lăsat deschisă posibilitatea de a se răzgândi. Dar totuși, poziția sa publică a fost că el nu era pro-vaccinare. Domnul Djokovic a preferat să nu aducă probe în această procedură. El putea să o facă foarte simplu și putea să lămuească situația imediat, dacă era necesar. Dar nu a făcut-o, iar asta are consecințe importante.

A ignorat sistematic măsurile de protecție anti-COVID. Chiar și când era infectat, el a mers la interviu, unde și-a scos masca. Asta i-ar putea încuraja și pe alții să facă la fel.

Djokovic este erou în Serbia, țară care are o rată de vaccinare de sub 50 la sută. Influența lui Djokovic nu se limitează doar asupra anti-vacciniștilor. El e o persoană foarte importantă care, în multe moduri, este un model pentru mulți oameni”.

Leave a Reply