Mutare bombă făcută de Zelenski – Ce ascund demiterile pe bandă rulantă la nivel înalt în serviciile de informații din Ucraina

 

Doi oficiali ucraineni de rang înalt din apărarea cibernetică au fost concediaţi după ce a fost lansată o anchetă pentru delapidare, a anunțat Guvernul de la Kiev.

Măsura pare să facă parte din campania de combatere a corupţiei lansată în Ucraina în vederea aderării la Uniunea Europeană, comentează Reuters.

Ucraina și-a intensificat eforturile de reducere a corupției pe măsură ce urmărește aderarea la Uniunea Europeană, ceea ce a făcut din lupta împotriva corupției o condiție esențială pentru începerea negocierilor cu Bruxelles.

Este vorba de demiterile lui Yurii Shchyhol, şeful Serviciului de Stat pentru Comunicaţii Speciale şi Protecţie a Informaţiilor al Ucrainei (SSSCIP), şi a adjunctului său Viktor Zhora.

Zelenski nu a oferit însă niciun motiv oficial pentru demiterea celor doi.

Anunțul demiterii din Guvern a fost făcut de Taras Melnychuk, şeful de cabinet, pe canalul său de Telegram.

Mutarea făcută de Zelenski a venit la doar o oră după ce procurorii anticorupţie au deschis o anchetă cu privire la presupusa schemă de delapidare pusă la cale de şase persoane, în vederea deturnării a 62 de milioane de grivne ucrainene (1,3 milioane de lire sterline sau 1,72 milioane de dolari) între 2020 și 2022.

În schemă ar fi fost implicate 6 persoane, procurorii suspectându-i pe oficiali că au cumpărat programe software la prețuri supraevaluate. Biroul Național Anticorupție de la Kiev a declarat că achizițiile făcute pentru două companii din subordinea SSSCIP au fost derulate în cadrul unei licitații la care nu au avut acces și alți ofertanți.

Șeful Serviciului de Stat pentru Comunicaţii Speciale şi Protecţie a Informaţiilor al Ucrainei (SSSCIP), Shchyhol, a transmis într-un mesaj postat pe Facebook că este încrezător că își poate dovedi nevinovăția, potrivit Interfax Ucraina.

În investigație ar fi fost vizat și un miliardar, fost patron al președintelui Zelenski și pe fostul șef al Curții Supreme a Ucrainei. Însă amândoi au negat infracțiunile de care ar fi fost acuzați, notează Reuters.

În luna septembrie, Shchyhol a declarat pentru Reuters că spionii ruși ar folosi hackeri pentru a viza sistemele informatice către agențiile de aplicare a legii pentru a identifica și obține dovezi legate de presupusele crime de război ale rușilor.

Zelenski a făcut mai multe schimbări în ultima lună în rândul conducerii forțelor armate ale Ucrainei.

Demiterea din funcție a lui Șcîhol și Jora vine la doar o zi după ce președintele Zelenski l-a înlocuit și pe comandantul forțelor medicale din cadrul armatei ucrainene. În cazul respectiv însă președintele ucrainean a invocat necesitatea unei „schimbări”.

Iar la începutul lunii noiembrie, președintele Ucrainei l-a înlocuit din funcție și pe comandantul forțelor speciale ucrainene, o mutare care i-a luat prin surprindere pe mulți, mai ales după succesele înregistrate de la începerea invaziei rusești.

 

Leave a Reply