Măști FFP2 în România. Radu Țincu: Dispozitivele de înaltă protecție NU sunt recomandate populației generale

În acest context, autoritățile din mai multe state au impus deja măsuri mai dure în speranța de a diminua pe cât posibil răspândirea, lucru destul de dificil ținând cont că Omicron, o tulpină cu zeci de mutații, este mult mai contagioasă.

În România restricțiile aproape că nu mai există. Masca de protecție este obligatorie în spațiile interioare, este necesar certificatul digital pentru anumite activități și pentru accesul în anumite instituții și centre comerciale, la care se adaugă necesitatea completării formularului digital de intrare în țară (PLF).

Introducerea certificatului digital la locul de muncă a rămas la nivel de intenție și se discută despre posibilitatea ca măștile de protecție de tip FFP2 să devină obligatorii.

Radu Țincu, medic ATI la spitalul Floreasca din București, a explicat, că esențiale rămân distanțarea fizică și purtarea măștii de protecție dat fiind faptul că tulpina Omicron este considerabil mai contagioasă.

”În primul rând, știm că este o variantă virală mult mai transmisibilă. De aceea, tot ce înseamnă distanțare și purtarea măștii trebuie să fie cât mai riguros reglementat. Pe de altă parte, varianta Omicron determină forme mai blânde de boală, până la acest moment toate datele din Europa de Vest ne spun că în ciuda creșterii numărului de cazuri diagnosticate, numărul de spitalizări cauzate de COVID-19 a scăzut, ceea ce reprezintă un element îmbucurător, înseamnă că nu determină forme severe de boală. Însă pentru a limita răspândirea virusului este clar că distanțarea fizică și purtarea măștii de protecție reprezintă elemente care pot să încetinească ritmul de propagare a virusului în comunitate”, a explicat Radu Țincu.

Pe de altă parte, consideră că există o posibilitate destul de mare să nu mai fie necesare măsuri foarte severe dacă tulpina nu determină forme grave de boală.

”Dacă varianta aceasta virală determină afectarea cu precădere a arborelui respirator superior și nu determină forme severe de boală, în contextul acesta e posibil să nu mai fie nevoie de măsuri atât de stricte”, adaugă Radu Țincu.

Referitor la măștile FFP2, care ar putea să devină obligatorii în România, medicul spune că, momentan, recomandările nu vizează utilizarea lor de către populația generală.

”La acest moment, recomandarea Centrului de Supraveghere a Bolilor Transmisibile din Statele Unite ale Americii, ultima recomandare din 25 octombrie, prevede că măștile de înaltă protecție nu sunt recomandate populației generale, acestea fiind destinate doar lucrătorilor medicali. Sigur, se poate lua în discuție recomandarea de a purta aceste măști în spațiile închise, aglomerate, sau de către persoanele vulnerabile de a dezvolta o formă severă de COVID-19”, spune medicul.

Leave a Reply