Legea privind eliminarea violenței și a hărțuirii la locul de muncă, aprobată de Guvern – Ce prevăd noile reguli din convenția OIM 190/2019

Guvernul României a aprobat, în ședința de joi, legea prin care România aderă la convenția OIM 190/2019 privind eliminarea violenței și a hărțuirii la muncă, anunță Ministerul Muncii și Protecției Sociale, într-o postare pe Facebook.Concret, angajații vor fi mai bine protejați împotriva violenței și hărțuirii la muncă. Practic, vor fi considerate acte de hărțuire și violență: abuzul fizic și verbal, hărțuirea și mobbing-ul, hărțuirea sexuală, amenințările, dar și urmărirea/supravegherea. 

În plus, se extinde spațiul în care hărțuirea este considerată că are legătură cu munca, și aici vorbim despre delegații, team building-uri, deplasarea către serviciu, orice spațiu public sau privat care are legătură cu locul de muncă, dar și comunicarea on-line.

Vestea bună este, de asemenea, că nu doar angajații vor fi protejați, ci și persoanele aflate în perioada de formare. În această categorie intră stagiarii/ ucenicii, cei cărora le-a încetat raportul de muncă, voluntarii, candidații pentru un loc de muncă, dar și persoanele care exercită autoritatea, îndatoririle sau responsabilitățile unui angajator.

Leave a Reply